Vučić otvorio Sajam turizma u Beogradu: Srbija lepo, zanimljivo i pre svega bezbedno mesto

Aleksandar Vučić
Izvor: Kosovo online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je večeras 45. Sajam Turizma u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da će na Beogradskom sajmu, od 22. do 25. februara nastupiti oko 500 izlagača iz 27 zemalja.

On je izrazio uverenje da će svi oni koji odluče da posete Srbiju i svi oni koji su zbog sajma posete Beograd biti srdačno dočekani.

"Samo prošle godine imali dva miliona sto hiljada stranih turista. Oni su ovde došli nošeni idejom o dolasku na jedno lepo, zanimljivo i, pre svega, bezbedno mesto", poručio je Vučić.

Naglasio je da je prvi put u istoriji u prošloj godini je broj stranih gostiju u Srbiji premašio broj domaćih turista.

Prema njegovim rečima Srbija je u prošloj godini bila prva destinacija u svetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu i iznosila 79 odsto.

Dodao je da je devizni priliv od turizma 2023. iznosio 2,55 milijardi evra, što je 3,5 puta više nego 2012. godine.

„Sve to trebalo bi da znači da smo mnogo toga uradili, a ja bih želeo da ukažem na to da bi trebalo mnogo više da radimo i da nisam zadovoljan brzinom kojom isporučujemo rezultate“, istakao je Vučić, ukazujući da je pred Srbijom još puno posla kada je reč o turizmu i promiociji turističkih potencijala.

Ocenjuje da je Srbija prelepa zemlja, i ima fascinantnu kulturnu baštinu, ali da je pitanje da li su „deca u srednjoj školi čuli o svemu onome što imamo da ponudimo“.

Izrazio je zadovoljstvo što je zemlja partner ovogoodišnjeg Sajma turizam Grčka i istakao da dve zemlje imaju veliki potencijal da unaprede saradnju u oblasti turizma.

Ukazao je da su ljudi iz Srbije sve više zainteresovani za grčko primorje i da iz godine u godinu istražuju nove destinacije u toj zemlji.

Ministarka turizma Grčke, zemlje partnera ovogodišnjeg sajma, Olga Kefalogiani istakla je da je Sajam turizma u Beograda jedna od najznačajnijih manifestacija tog tipa u regionu.

"Odnosi Srbije i Grčke su na jako visokom nivou i uverena sam da dve zemlje dele istu viziju u domenu turizma", ocenila je Kefalogiani, dodajući da bi saradnja u okviru turizma mogla da donese pozitivne promene u čitavom regionu.

Prema njenim rečima Sajam turizma obezbeđuje priliku da zemlje i učesnici promovišu svoju turističku ponudu, ali i da komuniciraju, sarađuju, stvaraju partnerstva i grade jake odnose.

"Zahvalni smo na snažnoj podršci našim srpskim prijateljima u daljem napredovanju turizma u Grčkoj i radujemo se tome da ih ugostimo u svim prelepim delovima Grčke i ove godine", zaključila je Kefalogiani.

Kancelarija za KiM na Sajmu turizma nastupiće pod sloganom ""Doživi Kosovo i Metohiju".