Prizren: Stotine mališana u kolu oko manastira

manastir-prizren-sv-arhangeli
Izvor: radio televizija vojvodine

U manastiru Svetih Arhangela kod Prizrena održana 20. dečija smotra folklora "U susret Vidovdanu", sa koje su organizatori poručili da deca žele slobodu i mir, prenosi RTV.

Oko 500 dece iz 10 kulturno-umetničkih društava sa čitavog Kosova tradicionalno je zaigralo kolo oko porušene svetinje, manastira Svetih Arhangela, koji je i ove godine bio domaćin dečije smotre folklora.

Iguman manastira otac Mihajlo, čestitajući praznik otvorio je manifestaciju.

"Iako su ovo ruševine hrama ovde je domaćin car Dušan i znam da se i on na nebu radiju zajedno s nama koji smo na zemlji. Važno je da se ova deca danas lepo provedu, da smo svi zajedno srećni i radosni na današnji praznik", rekao je otac Mihajlo.

Cilj manifestacije je čuvanje i negovanje tradicije i narodnih običaja, a poruka je, kažu organizatori, jasna.

"Deca žele mir, slobodu, sto više prijateljstva i saznanja o svemu sto ih okružuje. Poruka je jasna za sve one koji žele da je ispravno vide", navodi organizator manifestacije Đorđe Lakušić.

Manastir Svetih Arhangela zadužbina je cara Dušana. Porušen je u 17. veku, a konak koji je sada obnovljen, paljen je u dva navrata.

Albano
21. Jun 2021.
Svaka deca trebaju imati mir ali vasim decama trebate da objasnite da su njeni dedovci terorizali Albansku decu tad ce ste dobri u suprotnom vi vampire loso gi savetujete i s tog vaseg saveta za nas su i oni vampircici ko njini roditelji vampire
DTo
21. Jun 2021.
A bre, ti si zaista pametan. Nek ti bude oprosteno, iz tebe zbori samo taj zlonamerni sejtan. Okrenite se jednom Bogu i naucite sta je Ljubav ++++
Ковачевић Ново
21. Jun 2021.
Косово је СРБИЈА 🇷🇸😌