Prizrenska noć: Potresna pesma za srpsku crkvu koju su minirali albanski ekstremisti

Prizrenska bogoslovija 2016.
Izvor: Kosovo Online

Profesori i učenici prizrenske Bogoslovije snimili su spot za pesmu "Prizrenska noć" kao podršku za prikupljanje priloga za obnovu crkve Svetog Nikole u Prizrenu, piše Sputnjik.

Hram je izgrađen u 14. veku, a minirali su albanski ekstremisti 1999. godine.

Pesmu “Prizrenska noć” napisao je i komponovao Gavrilo Kujundžić iz Orahovca. Prizrenski bogoslovi snimili su ovu pesmu i objavili je na muzičkom disku “Slavni grade – pesme sa Kosova i Metohije” 2018. godine.

Spot je snimljen kao podrška za prikupljanje priloga za obnovu crkve Svetog Nikole, takozvane Rajkove crkve iz 14. veka.

Reč je o srednjovekovnoj vlastelinskoj crkvi, zadužbini Rajka Kirizmića, izagrađena je u 1348. godine, u prizrenskom naselju Potok-mala.

Rajkova Crkva se pominje u Svetoarhanđelskoj hrisovulji cara Dušana. Priložio ju je, zajedno sa drugim brojnim crkvama, svojoj zadužbini, manastiru Svetim Arhangelima.

Bogomolju koja se nalazi pored dvorišta lokalne gimnazije, minirali su albanski ekstremisti 1999. godine.

Spot je objavljen na zvaničnom sajtu eparihije raško - prizrenske sa pozivom da se pomogne obnova ove drevne svetinje.

Iako se crkveno pojanje uči i neguje u svim školama Srpske pravoslavne crkve, đaci iz carskog grada na Bistrici nadaleko su poznati po svom horu i sjajnim interpretacijama duhovne muzike, ali i orkestru, koji svira svetovnu muziku.

AL-X
13. Januar 2021.
Podvig!