Produženi ugovori za 61 gerontodomaćicu u Zvečanu

Geronto domaćice u Zvečanu.
Izvor: Kosovo Online

Zahvaljujući Vladi Republike Srbije i Kancelariji za Kosovo i Metohiju, a u saradnji sa Centrom za podršku inkluzije "Helpnet“ danas su u Zvečanu produženi ugovori za 61 gerontodomaćicu koje će svoje usluge pružati na celoj teritoriji Kosova.

Prema rečima predsednice udruženja "Helpnet" Gordane Milovanović ove žene su u potpunosti opravdale očekivanja s obzirom na specifičnu sredinu u kojima one rade i da se nada da će produžetak ugovora mnogo značiti kako potpisnicima ugovora tako i korisnicima ove pomoći.

"Pre svega se zahvaljujemo Opštini Zvečan koja radi objedinjenu javnu nabavku jer bi bilo nezgodno da svaka opština za sebe raspisuje tender. Uglavnom su sa nama lica koja već četiri godine sarađuju sa nama. Zahvaljujem se ovim ženama jer nije isto pružati uslugu, pomoć u kući’ u Beogradu, ili nekim opštinama u Srbiji, kao što je to situacija na teritoriji Kosova i Metohije jer su korisnici udaljeni, žive uglavnom u seoskim domaćinstvima gde nam je često problem prevoz i kako stići do korisnika, ali se dovijamo i stižemo da izađemo u susret svim korisnicima. Svega ovoga ne bi bilo da Vlada Republike Srbije i Kancelarija za KiM nisu obezbedili sredstva za realizaciju ovih ugovora“, rekla je Milovanović.

Ispred Privremenog organa Opštine Zvečan Ljiljana Aksentijević istakla je da je danas produžen ugovor sa 61 gerontodomaćicom i da su među njima dva muškarca.

"Danas je u Opštini Zvečan po četvrti put potpisan ugovor sa 61 gerontomaćicom koje će biti angažovane u 21 opštini na Kosovu i Metohiji. Ova pomoć će mnogo značiti za više od 400 korisnika usluga i nadam se da će ove gerontodomaćice i gerentodomaćini dobro obavljati ovaj posao koji je blagosloven i poseban posao u kom će oni moći da pomažu ljudima onda kada je njima to najneophodnije“, rekla je Aksentijević.

Nataša Kovačević iz Leposavića radi posao gerontodomaćice poslednje dve godine i kaže da joj je taj posao od velikog značaja kako njih tako i korisnicima kojima pruža usluge.

"To su većinom stara lica koja žive sama, njihova deca su dosta daleko i koliko njima toliko i meni ovaj posao znači kao i svaki produžetak ugovora. Da bi se neko bavio ovim poslom prvo mora da prođe obuku da bi mogao sutra da pomogne tim starim licima jer oni nekada treba da se odvedu kod lekara, da im se pomogne u kući. U suštini treba da se lepo slože sa korisnikom kao što se ja dobro slažem", kaže Kovačević.

Antonijević Jovanka iz Banjske kaže da je zahvalna Vladi Republike Srbije i Kancelariji za Kosovo i Metohiju koji već godinama obnavljaju ugovore i na taj način brinu i za njih i starije osobe na Kosovu.

„Preko 20 godina sam bila nezaposlena i zadnjih četiri godine radim, obnavlja mi se ugovor i zadovoljna sam , nadam se da su i stari zadovoljni sa našim radom. Odemo obiđemo korisnike, odnesemo im hranu, nekada okupamo stare, odvedemo ih kod lekara, radimo sve po potrebi korisnika“, rekla je Antonijević.

Produžetkom ovog ugovora obezbeđena je pomoć za više od 400 korisnika šitom Kosova.