Prva tužba protiv NATO zbog bombardovanja radioaktivnom municijom

Niški advokat Srđan Aleksić i njegov italijanski kolega Anđelo Fjore Tartalja, koji je od pre Nove godine član Advokatske komore Niša, podneće do kraja nedelje Višem sudu u Beogradu prvu tužbu protiv NATO alijanse zbog bombardovanja radioaktivnom municijom, pišu Novosti.

Tužba će biti podneta u ime jednog vojnog lica iz glavnog grada, koje je tokom 1999. boravilo na Kosovu i kasnije obolelo od kancera, kao posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom.

Tužiće NATO zbog povrede prava na život, usled korišćenja municije sa opasnim punjenjem. Do kraja meseca slične tužbe biće podnete i sudovima u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Vranju.

Prema rečima Aleksića, tužbe će u početku biti podnete u ime ljudi koji su se našli u istovrsnom pravnom položaju kao italijanski vojnici, koji su dobili postupke pred tamošnjim pravosuđem: bili su na gađanom području bez adekvatne zaštitne opreme, jeli su kontaminiranu hranu i pili vodu, koristili prašnjave puteve i udisali štetne čestice. Tek kasnije tužbe će biti podnete i u ime civila koji su u vreme NATO bombardovanja živeli na Kosovu, u Vranju, Bujanovcu i Preševu.

“Kolega Tartalja dokazao je pred italijanskim sudovima prisustvo teških metala kod obolelih vojnika koji su bili na KiM, a kao posledicu bombardovanja osiromašenim uranijumom. On izaziva karcinom pluća, kostiju, mozga, kao i leukemiju. Sudu ćemo dostaviti više od 70 italijanskih presuda i više od 180 dokaza, veštačenja, rezultate istrage koju je sprovela italijanska komisija, potvrdu Svetske zdravstvene organizacije koja se bavi istraživanjem raka o uzročno-posledičnoj vezi između kancera i unošenja teških metala kroz radijaciju i kontaminaciju životne sredine”, objašnjava Aleksić.

Missing media item.

Tu su i dve presude Suda u Strazburu protiv Ujedinjenog Kraljevstva i Turske, gde je dokazana veza između izloženosti delovanju osiromašenog uranijuma i raka. Dokazni materijal su i rezultati istrage Komisije UN za zaštitu životne sredine, kao i presuda Okružnog suda u Beogradu iz 2000. godine, kojom su čelnici NATO osuđeni na po 20 godina. Ona jeste ukinuta, ali oni nisu pravosnažno oslobođeni, pa slučaj nije zastareo.

“Moguće je podneti tužbu protiv NATO, jer ona ima svojstvo pravnog lica. Tražićemo odštetu za obolele i očekujemo da ona neće biti manja nego u Italiji, gde je iznosila od 700.000 do milion evra po osobi - kaže Aleksić.

Zastupnici oštećenih tražiće oslobađanje od plaćanja sudskih taksi, pošto su zbog vrednosti spora one astronomske. U prvostepenom postupku bile bi oko 1.000 evra, a u žalbenom duplo više, što bi onemogućilo oštećenima pristup pravdi.

Vesna
12. Januar 2021.
To se trebalo davno raditi, hvala italijanima na podrsci i pomocu. Pocinioci moraju biti kaznjeni, a zrtve dobiti odstetu. Samo se bojim da nema pravde za NATO zlikovce.