Radnici u privatnom sektoru još uvek nisu dobili 100 evra pomoći koje je obećala vlada

100 evra
Izvor: Ekonomia Online

Radnici u privatnom sektoru još nisu dobili 100 evra koje im je 12. aprila obećao premijer Aljbin Kurti, kao meru podrške za ekonomski oporavak, prenosi Gazeta ekspres.

Prijava za naknadu za radnike u privatnom sektoru otvorena je 21. aprila i trajala je deset dana, a Ministarstvo je u najavi za otvaranje aplikacije upozorilo građane da, ukoliko podaci budu netačni, neće moći da koriste subvenciju.

„Vredi napomenuti da podaci moraju biti tačni, a bankovni račun mora biti na ime korisnika. U suprotnom, ako su popunjeni podaci netačni, uključujući i broj bankovnog računa, onda podnosilac zahteva neće moći da koristi subvenciju”, rekli su u ministarstvu.

Dodali su da je uslov za kvalifikaciju za podršku iz ove mere da je zaposleni prijavljen kao zaposlen u poreskom periodu 2022.

"Zaposleni koje je poslodavac prijavio u poreskom periodu mart 2022. godine, mogu da konkurišu, ali će subvenciju moći da dobiju tek nakon što se prijave za poreski period april i maj, što znači da mogu da dobiju subvenciju na kraju juna 2022. godine", navodi se u saopštenju Ministarstva.

U međuvremenu, prijava za studente je otvorena u subotu. Oni imaju pravo da se prijave do 3. juna.

“Studenti koji su imali koristi od bilo koje od mera koje je Vlada predstavila u okviru dodatne podrške građanima od 100 evra, više ne mogu da imaju koristi“, navodi se u saopštenju.

Kosovska vlada je prošlog meseca izdvojila 420 miliona evra za ekonomski oporavak u okviru paketa mera koje služe kao podrška preduzećima, infrastrukturi, zapošljavanju, porodicama i drugim investicijama.