Radovanović: Svetska premijera filma "Čekajući Handkea" u Sankt Peterburgu

Peter Handke
Izvor: Kosovo Online

Svetska premijera dugometražnog dokumentarnog filma "Čekajući Handkea" biće održana 1. novembra u Sankt Peterburgu, potvrdio je Tanjugu reditelj Goran Radovanović.

Radovanović kaže da je Sankt Peterburg pravo mesto za premijeru njegovog filma, koji govori o teškom životu srpskog naroda južno od Ibra, na prostoru Kosova.

"Moj film poručuje da je jako važno da se održi identiteski kontinuitet srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije. Srećan sam što će publika u Rusiji imati prilike da prva vidi taj film i verujem da će u budućnosti on biti prikazan na mnogim festivalima", rekao je Radovanović za Tanjug.

Pored toga, Radovanović je najavio srpsku premijeru svog ostvarenja na jubilarnom 50. izdanju Festa, koje će biti održano 2022. godine.

Radnja filma "Čekajući Handkea" prati nastojanje vinara iz Velike Hoče da, nakon saznanja da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost, postavi ploču sa reljefnim likom ovog pisca na svojoj vinariji, u kojoj je Handke više puta boravio.

Postavljanje ploče zahvalnosti pritom postaje "svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji."

Film "Čekajući Handkea" podržao je Filmski centar Srbije.