Radovanović: Vinar Srđan Petrović čekao Handkea a dočekao da bude žrtva Kurtijevog terora

Goran Radovanović
Izvor: Facebook, Goran Radovanović

Vinar iz Velike Hoče Srđan Petrović glavni je junak i nagrađivanog dokumentarnog filma Gorana Radovanovića "Čekajući Handkea". Petrović je svojevremeno kazao da naslov "Čekajući Handkea" zapravo znači" čekajući slobodu", ali je sloboda, očigledno, na Kosovu za Srbe i dalje nedostižna, prenose Novosti.

“Petrovića kažnjavaju što hoće da postavi ploču Peteru Handkeu na svojoj vinariji jer je nobelovac više puta boravio kod njega. Petrovića kažnjavaju jer smo u filmu posetili srpsko groblje u obližnjem Orahovcu gde su sve nadgrobne ploče, sve do poslednje, srušene, uključujući i ploče umrlih 2017. i 2018! Petrovića kažnjavaju jer u filmu deca pevaju odu Velikoj Hoči kao simbolu srpskog identiteta! Petrovića kažnjavaju kako Handke nikada više ne bi pio hočansko belo vino! Petrovića kažnjavaju jer kosovske vlasti ne umeju da naprave vino”, kaže reditelj Goran Radovanović koji je, snimajući film, dobro upoznao i Petrovića i stanovnike Velike Hoče.

I u svom prethodnom filmu "Enklava" bavio se teškim životom Srba, a posetio je i ostale srpske enklave.

Na pitanje kako je moguće da u 21. veku jedan narod u Evropi živi u strahu, izolovan, unutar svog malog "kruga" odgovara da je moguće, jer je "međunarodna zajednica osnovala fašistički režim u Prištini".

“Moguće je jer više od 23 godine međunarodna zajednica nije otkrila nijednog počinioca ubistva nad Srbima ili počinioca krađe nad srpskom imovinom! Ovo je čist rasizam sa idejom da se svi koji nisu Albanci proteraju! Ovome su saučesnici predstavnici međunarodne zajednice i srpskog nevladinog sektora koji podržava kosovski režim. Ne smemo da dozvolimo da Handkea "čekamo" u Beogradu, već u Dečanima, Hoči, Gračanici, Banjskoj, Mitrovici, Leposaviću”, kaže Radovanović.