Rahmani: Kašnjenje subvencija za poljoprivrednike utiče na proizvodnju

Subvencije u poljoprivredi
Izvor: Ekonomia Online

Predsednik Udruženja uzgajivača oraha i lešnika Naim Rahmani pozvao je Ministarstvo poljoprivrede da ovog meseca realizuje konkurs za subvencije poljoprivrednicima, prenosi Koha.

"Kašnjenje utiče na kvalitet i kvantitet proizvodnje. Biće deficita i veoma lošeg kvaliteta proizvoda. Postoji povećanje subvencija, ali kada to podelimo sa povećanjem cena, to je nizak rast", rekao je Rahmani.

Rahmani je gostujući na KTV podsetio da je cena azotnog đubriva koja se koristi za poljoprivredu porasla sa sedam na 25 evra , što je, prema njegovim rečima, nepristupačno za poljoprivrednike.

"Zahtevamo da 2023. godine imamo drugačiji pristup ovoj politici. Grantovi i pozivi da počinju u januaru, da bi sredstva dobili u aprilu. Ako se sada raspiše konkurs, bio bi otvoren jedan mesec, komisije odlučuju oko dvameseca i sezona je skoro gotova", rekao je Rahmani.

Rahmani je naglasio da je na Kosovu uzgoj oraha i lešnika još uvek deficitaran, i da se u naredne tri godine cilja na inostrano tržište.

"Pozivamo Ministarstvo da nam pomogne. Za mlade poljoprivrednike uvek ima mesta. Udruženje je odigralo važnu ulogu. Vremenom svaki poljoprivrednik može da dobije informaciju koliko košta postavljanje parcele, šta je potrebno za početak, imamo sve", rekao je Rahmani.