Tahiri: Poljoprivrednici upozoravaju na radikalne proteste ako izostanu subvencije

poljoprivreda
Izvor: N1 Info

Predsednik Saveza sindikata poljoprivrednika Tahir Tahiri upozorio je na radikalne proteste u slučaju da resorno ministarstvo ne uzme u obzir njihove zahteve za subvencionisanje osnovnog materijala za poljoprivredne kulture, prenosi Koha.

Tahiri je rekao da se poljoprivrednici u izuzetno teškoj situaciji zbog poskupljenja, a pojedini nameravaju da odustanu od proizvodnje zbog finansijskih teškoća.

"U ponedeljak smo posetili ministra Fatona Pecija. Mi smo podneli naše zahteve. Poljoprivrednici se već neko vreme suočavaju sa lošom situacijom. U poslednje vreme, od nedavne svetske krize, imamo vrtoglav rast cena poljoprivrednog materijala i imamo veliki pritisak poljoprivrednika da im priteknemo u pomoć u ovoj teškoj situaciji. Mi kao Unija imamo obavezu da to uradimo. Rešenje ovog problema je ruka države kao pomoć poljoprivrednicima", kaže Tahiri.

Prema njegovim rečima, investicije su veoma velike i poljoprivrednici ne znaju da li će moći da profitiraju od prodaje svojih proizvoda.

"Neki farmeri su odustali od proizvodnje, dok neki seljaci prodaju stoku jer ne mogu da je gaje. Poskupljenja imaju najveći uticaj na to. Država bi sada trebalo da pomogne poljoprivrednicima subvencionisanjem azotnih i fosfornih đubriva", naveo je Tahiri i dodao da su poljoprivrednici tražili od ministra Fatona Pecija da pomoć za đubrivo bude 40 odsto, za seme 100 odsto, a ulje 50 odsto.

Tahiri je rekao da će poljoprivrednici protestovati ako dijalog ne uspe i naglasio da nijedna vlada nije mogla da pomogne farmerima kako treba.

"Budžet za poljoprivredu bi trebalo da bude duplo veći. Međutim, znamo budžet Kosova i kakvo je stanje. Nemamo mnogo nade. I ranije smo tražili da se postojeća sredstva iz budžeta ne zloupotrebljavaju, ali svi znamo šta se desilo. Sada sa ministrom Pecijem i novom Vladom vidimo pozitivne signale po ovom pitanju", naveo je Tahiri.

On je naveo da su neki farmeri počeli da prodaju svoje krave, ali da niko ne želi da kupuje osim klanica.

"Postoje upozorenja poljoprivrednika da će u potpunosti obustaviti proizvodnju. Po ovim cenama na proleće kosovski poljoprivrednici neće saditi kukuruz i krompir jer više nemaju račun zbog gubitaka", rekao je on na KTV.