Rakić: Podršku za povratak dobilo 40 raseljenih porodica iz Peći i Prizrena

Goran Rakić
Izvor: Fejsbuk / Goran Rakić

Raseljene porodice iz opština Peć i Prizren, njih četrdeset, danas su dobile podršku da se vrate na Кosovo, objavio je ministar za zajednice i povratak Goran Rakić.

Porodice će na Kosovo biti vraćene zahvaljujući projektu "Povratak i reintegracija na Kosovu", faza pet, koji finansira Kancelarije Evropske unije na Kosovu i Ministarstvo za zajednice i povratak, a implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Rakić je na svom Fejsbuku objavio da je na sastanku u Beogradu, kome je prisustvovao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, rekao porodicama da imaju apsolutnu podršku Ministarstva koje vodi da se nakon više od dve decenije vrate u mesta u kojima su živeli i da je to ujedno i poziv svim raseljenima na povratak.

"Verujem da je ovo veliki dan i za porodice ali i za nas jer jedino na ovaj način možemo da pomerimo stvari unapred kada je reč o povratku, koji je već duže vreme u stagnaciji. Iskrenom voljom onih koji žele da se vrate u svoje domove i koordinacijom i podrškom svih nas ove porodice će na Kosovo biti vraćene. U narednom periodu ćemo još intenzivnije raditi da broj povratničkih porodica na Kosovu bude veći. Hvala međunarodnim partnerima, direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću što je danas ovde i što zajednički ulažemo napore da jedan dug i težak proces pokušamo da unapredimo", naveo je Rakić.

Petković je danas istakao da mu je zadovoljstvo što je imao priliku da čuje raseljene sa Kosova.

"Znam da su vam srce i duša tamo gde ste rođeni, gde god da se čovek snađe i pronađe, od rodnog mesta ne može da ode. Zato smo kao Kancelarija za Kosovo i Metohiju tu da vam pomognemo da vaš povratak bude održiv i to činimo i činićemo u budućnosti. Imamo brojne programe za povratnike kroz pomoć u građevinskom materijalu, finansijsku povratničku pomoć, setveni i poljoprivredni materijal za povratnike, besplatnu pravnu pomoć... Želim da zahvalim i gospodinu Rakiću na svemu što čini za naš narod u pokrajini i naše povratnike, a kada radimo zajedno tada rezultati ne mogu da izostanu", poručio je Petković.

Raseljene porodice sa kojima su danas razgovarali ministar Rakić i direktor Petković su istakli da nikada nisu odustale od namere da se vrate na Kosovo i da je pružena ruka u toj nameri velika stvar za njih.