Kancelarija za KiM: Kamenovan autobus sa Srbima povratnicima iz Osojana

Autobus koji prevozi Srbe povratnike iz opštine Istok u Кosovsku Mitrovicu kamenovan je jutros oko 9 časova u mestu Rudnik. Povređenih nije bilo, ali su putnici izrazito uznemireni i zastrašeni nakon ovog incidenta, a vozač je pozvao policiju koja je izvršila uviđaj, saopšteno je iz Kancearije za KiM.

U saopštenju Kancelarije za KiM se ističe da su "Srbi povratnici posebno osetljiva kategorija stanovnika na Кosovu i Metohiji i da stopa povratka iznosi manje od dva odsto što je najmanje u jednom postkonfliktnom području, a upravo ovakvi i slični učestali napadi na povratnike, uz uzurpaciju imovine među glavnim su razlozima za odsustvo održivog povratka".

"Šta je kome grupa putnika povratnika zasmetala, da su postali meta albanskih huligana i ekstremista? Serija agresivnih i bezumnih napada na Srbe na prostoru Кosova i Metohije ovim je nastavljena, a najnoviji napad na povratnike, test je i za predstavnike onih međunarodnih organizacija koje bi trebalo da obezbede miran i bezbedan život Srba na КiM, da svoj zadatak i ispune. Posebno zabrinjava što ne postoji ni volja, ni želja političara iz Prištine da osude ovakve incidente i zatraže hitno privođenje počinilaca, čime bi jasno i nedvosmisleno pokazali da su spremni na zajednički suživot sa srpskim narodom. Naprotiv, od predstavnika Privremenih institucija samouprave u Prištini imamo samo agresivne i antisrpske izjave kojima potpiruju mržnju i netrpljivost prema Srbima i direktno izazivaju incidente na terenu", navodi se u saopštenju.

Iz Кancelarije za Кosovo i Metohiju zahtevaju da se hitno i bez odlaganja napadači na humanitarni autobus uhapse i sankcionišu i apeluje na predstavnike međunarodnih organizacija koji deluju na prostoru КiM da ovaj incident javno i jasno osude i podignu bezbednost Srba na viši nivo.

Autobus koji prevozi putnike iz Osojana u Kosovsku Mitrovicu dva puta nedeljano finansira Kancelarija za KiM.