Rakić u Cernici: Izgradićemo novu školu, a porodica Menković će dobiti novu kuću

Goran Rakić
Izvor: Ministartsvo za zajednice i povratak

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić posetio je meštane Cernice kod Gnjilana, kako bi se bliže upoznao sa gorućim problemima i pomoći koju Ministarstvo može da im pruži.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak, Rakić je sa meštanima Cernice razgovarao u OŠ "Branko Radičević", a kao najprioritetniji zahtev za rešavanje koji su meštani istakli, jeste izgradnja nove školske zgrade, jer đaci i prosvetno osoblje uče i rade u veoma lošim uslovima u šta se i sam ministar uverio.

"Znam da je bilo proceduralnih poteškoća vezanih za rešavanje problema izgradnje nove školske zgrade. Ministarstvo za zajednice i povratak je obezbedilo novčana sredstva za izgradnju škole i učinićemo sve da proceduralne probleme otklonimo kako bi se što pre krenulo sa izgradnjom nove škole", rekao je Rakić koji je dodao i da đaci i nastavno osoblje nisu zaslužili da rade u ovakvim uslovima.

Izrazio je uverenje da će početak nove školske godine dočekati u novoj zgradi.

"Naša je obaveza da stvorimo jednako dobre uslove obrazovanja svim učenicima, bez obzira da li oni pohađaju školu u Cernici, Severnoj Mitrovici, Gračanici, Štrpcu, Orahovcu. Svuda tamo gde bude bilo i jednog srpskog đaka, mi ćemo raditi na tome da uslovi učenja budu za sve podjednako dobri", kazao je ministar Rakić.

U saopštenju se navodi i da je pre obilaska škole, ministar posetio porodicu Menković, kojoj su februara meseca protekle godine opštinske vlasti srušile kuću, navodeći da je bespravno izgrađena i obećao im izgradnju nove kuće blizu objekta u kome danas žive.

"Upoznat sam sa vašim slučajem, i meni je iskreno žao zbog neprijatnosti koju ste doživeli. Došao sam da vam saopštim radosnu vest, a to je da ćete dobiti novu kuću. Ovo je pre svega način da obezbeđivanjem adekvatnih uslova za život, obezbedimo opstanak što većeg broja porodica na ovim prostorima", rekao je Rakić prilikom obilaska Menkovića.

U saopštenju je zaključeno i da je u Cernici na zahtev meštana dogovorena rekonstrukcija četiri kuće koje su u lošem stanju, a obećano je rešavanje problema nedostatka vode za tri domaćinstva.