Reporteri: Kako su Srbi 1999. pogodili dva američka "nevidljiva" bombardera

stelt F-117 oboren
Izvor: https://serbiathroughamericaneyes.wordpress.com/

Priča o tome kako je supermoderni američki "nevidljivi“ avion F-117 srušen od strane srpske vojske i završio u blatu sela Buđanovci na periferiji Vojvodine ispričana je stotinama puta, ali da je još jedan "nevidljivi“ avion pogođen tokom NATO bombardovanja Srbije posvedočio je lično penzionisani potpukovnik američkog vazduhoplovstva i bivši pilot F-117 Čarli “Tuna” Hajnlajn, piše Američki portal "Drive“, prenosi Reporteri.

O tome se dugi niz godina samo pričalo, a pilot kaže da je srpska PVO kradom pogodila drugi avion, koji je ipak uspeo da se vrati u bazu u Nemačkoj.

Tačan datum kada je došlo do pucnjave nije poznat, ali je sigurno da se ovaj događaj desio tokom aprila 1999. godine nakon pada prvog F-117. Četvrtog dana NATO bombardovanja srpska protivavionska brigada oborila je F-117A, jedno od tehnoloških čuda, koje je reputaciju "nevidljivog“ steklo u Zalivskom ratu u Iraku.

Američke snage bezbedno su evakuisale pilota Dalea Zelka, a njegov avion je završio na polju u rejonu sela Buđanovci na severozapadu Srbije.

U svom svedočenju, Hajnlajn je opisao kako je pogođen još jedan F-117. Naveo je da su dva "nevidljiva" aviona u pratnji aviona F-16J započela operaciju na Beograd iz baze u Nemačkoj. Pilotirao je F-117 i kada su se našli nad Novim Beogradom, dvojicu "nevidljivih“ napale su rakete SAM kojim je pucala srpska PVO.

"Pogledao sam udesno u nebo iznad Beograda i ugledao kako se približava velika raketa - izgledala je kao Saturn V. Tada sam video još jedno lansiranje i sjajni dim, a zatim i vatrenu kuglu koja mi se približavala“, rekao je.

Američki pilot kaže da je ipak uspeo da izbegne eksploziju projektila i obaranje aviona uz pomoć auto-pilota i da izvrši svoju misiju, odnosno da bombarduje naznačenu metu.

Međutim, po povratku je shvatio da je drugi avion ozbiljno oštećen, ali su oba aviona uspela da se vrate u bazu.

Na kraju svedočenja, Hajnlajn je priznao da mu je ova epizoda ostala u sećanju, kao najstrašnija u njegovoj bogatoj letačkoj karijeri.

Vujadin zagorac
03. Decembar 2020.
Bando teroristička drugi put nećete imati takvu sreću