Ristić : Dan zastave praznik za ponos i hrabrost

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se u spomen na proboj Solunskog fronta na današnji dan pre 105 godina. Istoričar Dejan Ristić kaže za RTS da je današnji dan treba da služi za ponos i hrabrost ocenjujući da je ta generacija Srba ostavila ogroman trag i u evropskoj istoriji koji se teško može ponoviti.

Dejan Ristić ističe da je važno da Srbija ima Dan zastave kao praznik budući da je on u tradiciji starih evropskih naroda kojima pripadamo.

"Postoji sećanje na konkretan istorijski događaj kada se posebno slave i poštuju grb, zastava i himna ali i sopstvena istorija – ono što se desilo na taj dan i u spomen na one koji su dali svoj život za slobodu naroda i zemlje", dodaje Ristić.

Ristić smatra da je 15. septembar dobro odabran za ovaj praznik budući da je pored proboja Solunskog fronta pre 200 godina rođen knez Mihailo.

Kako kaže, ovo je dan za ponos i za zahvalnost. Za ponos je proboj Solunskog fronta, a za zahvalnost je hrabrost srpskog ratnika i oružja koje nam je donelo slobodu i nezavisnost.

Naglašava da je proboj Solunskog fronta jedan od najveličanstvenijih trenutaka u srpskoj istoriji dodajući da je njegov pradeda poginuo u proboju i da počiva na Zejtinliku započevši tako ratnički niz u porodici.

Smatra da je proboj Solunskog fronta  možda i poslednja velika bitka Prvog svetskog rata. Prva velika saveznička pobeda u ratu bila je Cerska bitka a kao poslednja, prema Ristiću, je upravo proboj Solunskog fronta.

"To je bilo čuveno oslobađanje zemlje za samo 45 dana koje je u izveštajima francuskog generala Franše Deperea istakunuto kroz reči da 'francuska konjica ne može da stigne srpsku pešadiju koja hita u slobodu.'"

Smatra da su to epski trenuci za sadašnjost, a za neke možda i neshvatljivi – junaštvo i spremnost za žrtvovanjem, da se dâ i poslednji atom snage.

"To je generacija Srba koja je ostavila ogroman trag kako u nacionalnoj tako i u evropskoj istoriji kakav će teško biti ponovljen", kaže Ristić.