Rođenje blizanaca proslavljeno u Kosovskom Pomoravlju

dr Krstić
Izvor: Politika, D. Kocić

Čuo sam u Pasjanu zanimljivu misao: Na Kosovu i Metohije žive Srbi, Albanci i Pasjanci, kaže dr Slavko Krstić, koji je posle četiri decenije rada u Leskovcu, angažovan u Opštoj bolnici u Pasjanu i iz tog kraja nosi izuzetno lepe uspomene, piše Politika.

Već duže vreme boravim u Pasjanu, najvećem selu Kosovskog Pomoravlja. Pored svog rada u bolnici i porodilištu, zanimale su me i ostale prilike, najpre stanovništvo, navodi na početku razgovora za "Politiku" dr Slavko Krstić, koji je gotovo ceo radni vek proveo u Opštoj bolnici u Leskovcu, a sada pomaže mladim lekarima ginekolozima u Pasjanu.

"Ovo mesto ima 1.000, a samo pre dvadeset godina živelo je 2.600 stanovnika. U selu postoji Crkva Svetog Preobraženja koja datira iz 14. veka. Tokom turske vladavine više puta je paljena, rušena i obnavljana. Svake nedelje i kad god je neki praznik, obavezno je posetim i neko vreme budem na jutarnjoj liturgiji koliko mi vreme dozvoljava zbog zauzetosti u bolnici", priča dr Krstić, rodom iz vlasotinačkog sela Dadinca, dobitnik brojnih priznanja za višedecenijski rad.

U Pasjanu sam upoznao, divne ljude, nastavlja dr Krstić.

"Mislim da su jako hrabar narod. Čuo sam na ovim prostorima Kosovskog Pomoravlja jednu zanimljivu misao: „Na Kosovu i Metohije žive Srbi, Albanci i Pasjanci.” Znači reč je ipak o ljudima starog kova koji drže do sebe, svoje porodice i istorije. Kažu da u Pasjanu momci i devojke sklapaju brakove samo u selu. Nije moguće da neko iz okolnih sela uzme devojku odavde ili momak iz Pasjana dovede neku curu iz drugih srpskih sela, ali se, istina, u poslednje vreme ove navike polako menjaju", kaže dr Krstić.

Priča da je imao prilike da posmatra nekoliko njihovih svadbi koje se najpre događaju kod kuće mladoženje, gde se okuplja rodbina i čekaju gosti sa mladine strane.

"Svekrva i nekoliko žena, naravno samo rodbina, obučene su u belu narodnu nošnju, neprekidno igraju ispred kuće, uvek po jedna vodi kolo, a njihovi supruzi ili rođaci daju novac muzikantima ili članovima orkestra koji sve vreme sviraju. Sve to traje do dolaska gostiju, kada igraju svi zajedno u dvorištu kuće domaćina, a onda u večernjim satima nastavljaju gozbu u nekom restoranu. Ovakav prizor i ovakvo veselje je veličanstven događaj u Pasjanu", kaže ovaj lekar.

On kaže da mnoge događaje koje nije imao tokom 40 godina rada u Opštoj bolnici u Leskovcu, sada doživljava na Ginekološkom odeljenju Opšte bolnice u Pasjanu. Za ilustraciju, evo jednog primera.

"Osmog avgusta 2020. godine, na dan Svete Petke, uradio sam prvi carski rez kod blizanačke trudnoće u ovoj bolnici – kod porodilje Milene Nisić, profesorice hemije, rođene 1990. u selu Gornje Kusce. Dobila je dva sina, Petra i Uroša, a ima sina Trifuna takođe posle carskog reza. Majka je jako srećna, jer je na prostoru Kosovskog Pomoravlja rodila tri sina što predstavlja retkost i božju nagradu i to je s velikom radošću proslavljeno u ovom delu Kosova i Metohije. Čitava moja ekipa bila je oduševljena. Vest se veoma brzo proširila kroz celu bolnicu i svi zaposleni su se radovali sreći ove majke koja je bila u centru pažnje. Carski rez uradio sam sa dr Miodragom Petronijevićem, anesteziolog je bio Boban Tokić, instrumentarka Mira Cvetković, anestetičar Negovan Jovanović, pedijatar Violeta Trajković, pedijatrijska sestra Raca, babica Dostana i ginekološka sestra Danijela. Pri polasku kući, porodilja je kazala da nema reči kako da opiše svoje zadovoljstvo kad je u bolnicu došla sama, a kući ponela dva sina, Petra i Uroša", veli dr Krstić, koji je poznat u rodnom kraju Dadincu i kao izvanredan vinogradar, što je njegov hobi iz mladalačkih dana.

Milicica
14. Septembar 2020.
Sve pohvale za doktora Slavka. 💙
Emilija
14. Septembar 2020.
Najbolji.doktori.i.sestre u pasjanu tako.i da nastave a za doktora slavka samo.reci hvala
Делетић Гордана
18. Septembar 2020.
Похвале за доктора и за мајку. Родила мајка три Обилића