Rukovodstvo "Trepče-jug": Prekinuti štrajk, rudari će plate primati svakog meseca

Trepča Jug
Izvor: Indeksonline

Rukovodstvo preduzeća "Trepča-jug" zatražilo je da se prekine štrajk u rudniku, najavljujući da će rudari primati pune plate svakog meseca, piše Gazeta ekspres.

Najavljujući redovne prihode, rukovodstvo "Trepče-jug" je navelo da treba prekinuti štrajk i vratiti se svakodnevnim obavezama na poslu.

Demantovali su izjavu predsednika Sindikata Ibrahima Jonuzija, navodeći da je netačno da postoji komunikacija sa rukovodstvom i da je uprava loše govorila o štrajku i stanju rudara u rudniku.

Naveli su i da su Upravni i Nadzorni odbor kompanije "Trepča-jug" veoma zabrinuti zbog situacije koja je nastala u rudniku, kao i za bezbednost, zdravlje i život rudara, te da iz tih razloga sve vreme rade na tome da se ta situacija što lakše prevaziđe.

"Smatramo da ovaj štrajk treba odmah prekinuti jer nije zakonit i nije najavljen prema Zakonu za štrajkove, te smatramo da nema realnog razloga za dalje ugrožavanje bezbednosti, zdravlja i života rudara", navode iz kompanije.

Dodaju da su po prvi put posle dve decenije rudarima plate porasle iznad nivoa plata rudara u regionu, a osim toga, povećana je i naknada za dnevnicu za svakog rudara u kompaniji "Trepča-jug.

Najavili su i da će sve klevete uputiti nadležnim organima u skladu sa pravilima i važećim zakonom.