Ruski patrijarh Kiril uputio saučešće povodom upokojenja patrijarha srpskog Irineja

Ruski Patrijarh Kiril
Izvor: Sabornik

Ruski patrijarh Kiril uputio je saučešće povodom upokojenja patrijarha srpskog Irineja, prenosi Sabornik.

”Sa dubokom tugom primio sam vest o končini mog voljenog sabrata i saslužitelja Njegove svetosti Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog, patrijarha srpskog Irineja. U ime arhipastira i pastira, monaštva i vernika Ruske pravoslavne crkve, kao i u svoje lično ime, izražavam saučešće u vezi s gorkim gubitkom koji je zadesio sestrinsku Srpsku pravoslavnu crkvu” navodi se u saučešću Ruskog Patrijarha“, navedeno je u saopštenju ruskog patrijarha.

Ruski patrijarh Kiril naveo je da je Bog Crkvi Svetog Save dao mudrog patrijarha koji je čitav život posvetio delu njegovog duhovnog ukrepljenja.

”Ispunjen iskrenom hrišćanskom ljubavlju prema ljudima, pokojni arhijerej ne štedeći snagu, uvek se trudio da bude sa svojom pastvom, tešeći se opštenjem s narodom Božjim, radujući se sa onima koji se raduju i tugujući sa onima koji tuguju. I u poslednjem času svog zemaljskog puta Njegova svetost patrijarh Irinej podelio je stradanja onih vernih čeda čiji je životni put presekla razorna epidemija” istakao je patrijarh Kiril.

Prema njegovim rečima, poglavar je svojim visokim autoritetom i nepokolebljivom vernošću svetim kanonima učinio mnogo na očuvanju jedinstva svetskog pravoslavlja i održavanja kanonskog poretka u Svetoj Crkvi Hristovoj.

„Upokojeni je bio veliki prijatelj Ruske pravoslavne crkve, koju je više puta posećivao u službenim posetama, obišavši ne samo glavni grad Moskvu, već i grad Svetog Petra, i krstionicu Kijev i prestonicu Belorusije Minsk. Više puta je Njegova svetost Patrijarh Irinej, sa hijerarhijskom neustrašivošću i neposrednošću iskreno podržavao progonjeno kanonsko pravoslavlje u Ukrajini” podsetio je patrijarh Kiril.

On je naglasio da je poslednja, ali, nažalost, neostvarena želja pokojnika bila je da zajedno sa njim osvešta Hram Svetog Save u Beogradu.

„Završetak unutrašnjeg uređenja ovog veličanstvenog zdanja nesumnjivo će ući u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća njegove patrijaršijske službe. Gospod Isus Hristos, vaskrsenje i život, da upokoji dušu novoprestavljenog sluge Svoga u naseljima pravednika, u kojima nema bolesti, ni tuge, ni uzdaha, već je život beskonačni. Večan mu i blagi spomen” stoji u pismu saučešća patrijarha moskovskog i sve Rusije Kirila.