Šalja: Nismo rekli da je Sava Janjić kriv, nego tražimo da se sprovede istraga, imamo dokaze

Bedžet Šalja
Izvor: Printscreen YouTube/N1

„Mi nismo rekli da je Sava Janjić kriv, mi smo tražili da se izvrši istraga i da se dokaže šta se zapravo dogodilo u manastiru Dečani, jer imamo dokaze“, kazao je za N1 izvršni direktor „Saveta za zaštitu ljudskih prava na Kosovu“, prenosi Kossev.

Savet za zaštitu ljudskih prava na Kosovu oglasio se u nedelju sa optužbama na račun manastira Visoki Dečani da je manastir bio pretvoren u vojnu bazu i da su u njemu držani Albanci kao taoci tokom rata 1999, dok se „delilo oružje mobilisanim Srbima“, istovremeno zatraživši istragu protiv igumana Save Janjića za „moguće kršenje Zakona rata i humanitarnog prava“.

U jučerašnjoj izjavi za N1 Šalja je potom podcrtao da ne prejudicira krivicu.

"Ne prejudiciram da je neko kriv, mi kao odbor tražimo da se vrši istraga i sud je taj koji donosi na osnovu dokaza, donosi neku presudu ili neku odluku“, kazao je Šalja.

Iako tvrdi da „ne kaže da je Sava Janjić kriv, ni da nije kriv“, ipak kaže da je „dvoličan“.

"On je čovek koji je najviše naneo štetu i srpskom narodu na Kosovu pa i samoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi“, navodi Šalja.

Optužbama na račun Save Janjića koje u poslednjim danima stižu iz Prištine nakon odluke Europa Nostra o uvrštenju manastira Visoki Dečani među sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu, Šalja se pridružio.

Kaže da Janjić ne priznaje nezavinost Kosova, a da sa druge strane traži da se poštuju odluke kosovskog Ustavnog suda, konkretno, one koja se odnosi na povraćaj 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani.

Šalja je ujedno podsetio na navode koji su se prethodno našli i u saopštenju ovog Saveta da mu je iz OEBS-a rečeno da ima dve opcije: da se javno izvini ocu Savi ili da ide na sud, te je podcrtao da nije prihvatio ni jedno ni drugo.

"Ja sam imao jedan sastanak sa vrlo visokim članom OEBS koji mi je dao ponudu ili da tražim (dam, prim.red.) javno izvinjenje Savi Janjiću ili da idem na sud. Ja nisam prihvatio ni prvo ni drugo, posle dva dana opet sam tražio da se vrši istraga“, kaže Šalja.

Tvrdi i da je "nonsens“ da su Srbi, Srpska pravoslavna crkva i manastir Dečani ugroženi.

"I sad, da kažete javno da su Srbi na Kosovu ugroženi i da je Srpska pravoslavna crkva ugrožena, da je manastir u Dečanima ugrožen u najmanju ruku, to je jedan nonsens i ne može da poveruje niko, pa ni sam Sava Janjić“, tvrdi Šalja.

Ujedno tvrdi i da su Albanci čuvali Visoke Dečane, a ne napadali.

"Da su Albanci hteli da oštete manastir Dečani oni su mogli da za vreme rata i posle rata, Albanci su čuvali taj manastir… Zašto je ugrožen manastir u Dečanima? Da li je neko bacio bombu? Da li je neko ometao slobodu kretanja osoblju koje radi u manastiru Dečani? Apsolutno ne“, dodao je Šalja.

Kaže i da je uvrštenje Visokih Dečana na listu sedam najugroženih od strane organizacije Europa Nostra „politička provokacija“, te dodaje da je čelu ove organizacije "srpski lobi koji radi protiv Kosova“.

Ko kaže da je manastir Visoki Dečani ugrožen, on je zlonameran, zaključio je Šalja.

"Svako ko kaže da je manastir Dečani ugrožen, taj je zlonameran i nema nameru da pomaže ni samom manastiru, ni osoblju u manastiru, već hoće da proširi jedan nepostojeći jaz između građana i manastira u Dečanima“.