Šalja: Razočarenje je što Osmani nije pomilovala nijednog zatvorenika

Vjosa Osmani
Izvor: Reporteri

Zatvorenicima na Kosovu bi trebalo da se nadoknade vikendi koje nisu mogli da koriste za susret sa porodicama tokom pandemije, rekao je predsednik Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda Bedžhet Šalja, prenosi Reporteri.

Šalja kaže da se situacija za zatvorenike pogoršala, stvarajući im probleme kako u zdravstvenom pogledu, tako i u pogledu kršenja njihovih osnovnih prava, kao rezultat pandemije.

"Kada govorimo o situaciji u kosovskim zatvorima, moramo imati na umu da smo skoro više od godinu dana imali vanredno stanje i ako se građani koji nisu u zatvorima suočavaju sa mnogim problemima zbog pandemije, onda se ova situacija odražava  mnogoviše u zatvorima", naveo je on.

Šalja je rekao da su ljudska prava zatvorenika prekršena.

 "Imali smo slučajeva kada su zatvorenici izvršili samoubistvo. Njihov broj nije velik u poređenju sa inostranstvom, ali je to ostavilo veliki uticaj na zatvorenike", rekao je on.

Šalja smatra da je veliko razočarenje što predsednica Kosova Vjosa Osmani nije pomilovala nijednog zatvorenika.

"Predsednik nije pomilovao nijednog zatvorenika, a sudovi su, što je iznenađujuće, imali priliku da puste zatvorenike koji imaju neizlečivu bolest u 25 slučajeva, a nisu oslobodili nijednog. To je veliko razočaranje “, naveo je Šalja.