Seljimi: Prema zatvorenicima treba postupati dostojanstveno

seljimi
Izvor: Koha ditore

Kosovski ministar pravde Seljim Seljimi posetio je danas zatvor visoke sigurnosti u blizini Podujeva, gde je poručio da prema svim zatvorenicima, koji izvršavaju dug prema društvu zbog krivičnih dela koja su počinili, treba postupati dostojanstveno, prenosi Koha.

Pored Seljimija, zatvor u Podujevu su posetili i glavni imam Islamske zajednice Kosova Sadri Bajgora i generalni direktor Kosovske popravne službe Nihat Tači.

Seljimi je napomenuo da Kosovo crpi svoj autoritet iz Ustava koji iziskuje dostojanstvo, kao osnovu za sva ostala ljudska prava.

"Sve ove osobe koje duguju društvu zbog krivičnh dela koja su počinjena, zaslužuju dostojanstveno i treba im dati priliku da svoj dug ispune kako je to predvideo sud. Pored kazne koja je deo izvršenja ovog duga, mi morati razumeti kada neko pokaže pokajanje", rekao je Seljimi.

Imam Bajgora je dodao da su ovom posetom, i to na poseban dan svim muslimanskim vernicima, želeli da prenesu poruku da su u praznicima svi jednaki.

"To je bila posebna emocija za sve nas, ali ipak, kako je rekao ministar Seljimi, društvo ima obavezu da ovim ljudima ponude uslove za dostojanstven život čak i u zatvoru, ali uvek sa porukom da razmišljaju i da izraze žaljenje zbog svojih dela. Nadam se da će ovi ljudi nakon odlaska iz zatvora biti dostojni članovi društva", naglasio je Bajgora.

Generalni direktor Kosovske kazneno-popravne službe Nihat Tači rekao je da je današnja poseta dokaz da kosovske institucije imaju obavezu da zatvorenike pripreme za njihovu budućnost izvan rešetaka.

"To je zaista jasna poruka i dokaz da institucije Kosova, tačnije, Popravna služba Kosova, ispunjavaju svoju obavezu da rehabilituju i resocijalizuju sve zatvorenike. Jedan od koraka za njihovu resocijalizaciju i rehabilitaciju je današnja poseta", rekao je Tači.