Savez Srba u Austriji: Dan državnosti - još jedan poziv na jedinstvo srpskog naroda

Potpredsednik Saveza Srba u Austriji Ilija Tufegdžić
Izvor: Kosovo Online

Savez Srba u Austriji, povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije, pozvao je na jedinstvo srpskog naroda, ističući da je ono posebno važno u trenutku kada su Srbi na Kosovu, ali i u Bosni i Hercegovini izloženi velikom pritisku sa ciljem proterivanja i "brisanja" Republike Srpske.

"Srbija danas obeležava Sretenje - Dan državnosti, jedan od najznačajnijih datuma u svojoj istoriji, koji je uvek prilika da se svi podsetimo i istaknemo značaj jedinstva srpskog naroda. I danas, više od dva veka nakon početka Prvog srpskog ustanka, koji će, sa kasnijim događajima, doneti slobodu, Srbi se, posebno na Kosovu i Metohiji i u Bosni i Hercegovini, suočavaju sa ogromnim pritiscima i izazovima", podvukao je potpredsednik Saveza Srba u Austriji Ilija Tufegdžić.

On je naglasio da je srpskom narodu na Kosmetu bukvalno ugrožen opstanak i da se od njih traži da se odreknu države Srbije, dinara, svog imena ili da svoja ognjišta zauvek napuste.

"Srbi u Bosni i Hercegovini izloženi su velikom pritisku, suočeni sa težnjama za ukidanje Republike Srpske. Sa svim nedaćama, srpski narod danas, po ugledu na slavne pretke, može da se suprotstavi i izbori samo zajedništvom. Jedinstvo je najvažniji srpski nacionalni interes. Onako kako su na zboru u Orašcu 1804. godine Srbi konačno odlučili da zbog svih stradanja, tlačenja i turskog terora, započnu u borbu za slobodu, danas, sa istom odlučnošću, pre svega diplomatijom i razgovorom, ali sa istim jedinstvenim stavom, moraju da očuvaju svoj identitet i opstanak. U svim naporima za očuvanje srpskih nacionalnih interesa, dijaspora zauzima važno mesto, kao glas Srba na mestima gde se on mora čuti", podvukao je Tufegdžić.

Podvukao je da su veze matice i Srba u rasejanju neraskidive i čine jedinstvenu nit koja se nikada ne može potpuno prekinuti.

Zato, dodaje, država uvek u svojoj dijaspori ima važan, odgovoran, posvećen jedinstven oslonac.

"Kada se brani opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, razlike između nas ne smeju da postoje. Na Sretenje, još jednom pozivamo sve Srbe, u matici, regionu, dijaspori, da nikada ne zaborave da je srpski narod uvek spašavala sloga i da samo jedinstveno mogu da napreduju i grade bolju budućnost svojoj deci, narednim generacijama. Dužni smo da ono što smo od predaka dobili u amanet, sačuvamo i predamo budućim generacijama", naglasio je Tufegdžić.