Simons: Tužilac Švendimen smenjen, jer je EU smatrala da nije istraživao dokaze protiv lidera OVK

Malkolm Simons
Izvor: Ekonomia Online

Bivši predsednik Euleksovih sudija Malkolm Simons koji bi uskoro trebalo da svedoči u Skupštini Kosova o navodnim nepravilnostima i skandalima koji su pratili rad EU misije za vladavinu prava na Kosovu, u svom pismu u koje je Ljajmi imao uvid, tvrdi i da je specijalni tužilac Švendimen smenjen jer nije želeo da "istražuje dokaze protiv bivših lidera OVK".

Prema njegovom svedočenju, pored sudija pritisak je vršen i na Euleksove tužioce, da istražuju slučajeve koji uključuju osobe visokog profila, iako protiv njih možda nije bilo dokaza.

„Nakon uspostavljanja Specijalizovanih veća na Kosovu, počele su da kruže glasine iz višeg rukovodstva da ’Brisel’ nije zadovoljan tužiocem Dejvidom Švendimenom, jer njegova kancelarija nije podizala optužnice. Bila je insinuacija da je tužilaštvo smatralo da su dokazi protiv nekih visokih pripadnika OVK u najboljem slučaju slabi. Rečeno mi je da se u Briselu diskutovalo da bi Švendimena trebalo zameniti drugom osobom kojoj bi moglo da se ’veruje’“, naveo je Simens u izveštaju.

U svom izveštaju, u koji je Ljajmi imao uvid, Simons tvrdi da su sudije Euleksa nekoliko puta putovale u Srbiju, pa čak i odnosile dosijee o ratnim zločinima.

Takođe navodi i da EU misija nije imala poverenja u lokalne sudije na Kosovu, jer je postojala "percepcija" da neće proglasiti krivim bivše vojnike OVK kojima se sudilo u to vreme.

Ističe da je bilo i ozbiljnog mešanja u važne krivične postupke koje je istraživao Euleks, te da su u nekim slučajevima svedocima obećan boravak u nekim zemljama EU u zamenu za svedočenje.

Simons u izveštaju navodi da skandali u Euleksu uključuju i ponašanje koje premašuje bilo koju normu profesionalne etike sudija.

Takođe tvrdi da su Euleksove sudije dovodile prostitutke za ličnu zabavu.

„Primetio sam da je bilo je mnogo slučajeva po pitanju profesionalizma Euleksovih sudija. Od dovođenja prostitutki do verbalnog obračuna Euleksovih sudija sa lokalnim sudijama. Moja analiza učinka Euleksovih sudija pokazala je da su u sudu provodili tri dana mesečno tj da su svoju ’funkciju’ vršili manje od 5 dana mesečno“, navodi se u Simonsovom izveštaju između mnogih drugih nepravilnosti u radu EU misije.

Za sve navedeno u izveštaju Simons tvrdi da ima dokaze, koje će predstaviti u Skupštini. Kosova.