Sinod Makedonske pravoslavne crkve odlikovao patrijarha Porfirija

Patrijarh Porfirije
Izvor: SPC

Svetom arhijerejskom liturgijom u Crkvi Svete Sofije u Ohridu danas je spojena Pravoslavna ohridska arhiepiskopija (POA) sa Makedonskom pravoslavnom crkvom – Ohridskom arhiepiskopijom (MPC-OA), a patrijarh Porfirije odlikovan je sa Ordenom Svetog Klimenta Ohridskog za iskazanu ljubav prema MPC-OA.

Sveta arhijerejska liturgija održana je povodom godišnjice predstavljanja akta Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha srpskog Porfirija arhiepiskopu ohridsko-makedonskom gospodinu Stefanu, kojim je SPC odobrio i dao blagoslov za autokefalnost MPC, čime je okončan spor između dve crkve koji je trajao 55 godina.

Liturgiju su služili poglavari MPC Stefan i SPC Porfirije u pratnji nekoliko episkopa obe crkve.

Mitropolit debarsko-kičevski  imotej u kratkoj izjavi medijima, rekao je da bi pitanje pripajanje POA sa MPC-OA trebalo da bude na sastanku Sinoda 20. juna.

"Održaćemo sednicu Sinoda i to ćemo zvanično objaviti. Odluka postoji, ali nije verifikovana. Služba potvrđuje pripajanje, ali bi to trebalo da bude zvanično potvrđeno na punoj sednici Svetog arhijerejskog sabora, koja će se održati 20. juna" rekao je Timotej.

Izražavajući zahvalnost za odlikovanje, patrijarh Porfirije je posle liturgije rekao da je ispunjen radošću što je danas u Ohridu, u prelepom hramu Svete Sofije, uz napomenu da je u ovom hramu pre 100 godina služio srpski patrijarh.

"Srećan zbog ove prilike, a navršava se godinu dana kako ovde u Ohridu i Beogradu proslavljamo istinitu i časnu Pedesetnicu, što znači da smo proslavili rođendan Crkve Hristove i naravno povodom dodele tomosa vašoj autokefalnoj crkvi u Makedoniji. Sve što imamo, šta mislimo, što vredi i što je od Boga, zato je dar da možemo da vidimo jedni druge kao sestrinske crkve u ime Božijeg duha, Božji dar. Iako Bog uvek daje, potrebno je da i mi razumemo njegovu volju i služimo njegovoj volji da se ispuni", rekao je Porfirije.