Patrijarh Porfirije služiće liturgiju u Ohridu na godišnjicu autokefalnosti MPC

Patrijarh Porfirije
Izvor: B92

Odazivajući se pozivu arhiepiskopa skopskog i makedonskog Stefana, patrijarh srpski Porfirije će 5. juna, na Duhovski ponedeljak, u drevnom hramu Svete Sofije u Ohridu služiti liturgiju, čime će svečano biti obeležena prva godišnjica autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije, saopštili su večeras iz MPC, prenosi Politika.

U hramu Svete Sofije biće obeležena prva godišnjica od kada je u staroj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u Beogradu poglavar SPC uručio Tomos o autokefalnosti poglavaru Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije.

SPC je u svom saopštenju danas podsetila šta je patrijarh Porfirije tom prilikom rekao.

"Po blagodati Božjoj i po promislu Božjem, danas imamo priliku da ovenčamo to što već postoji među nama, a to je jedinstvo koje je u jednom periodu bilo narušeno. Jedinstvo je vaspostavljeno, a onda otišlo i korak dalje u duhu života Crkve kroz vekove, a to je da Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska Arhiepiskopija ima ne samo uslove nego i potrebu i mogućnost da se organizuje kao autokefalna Crkva. Ispostavlja se da je to najbolji mogući način i metod za život Pravoslavne Crkve i naše pravoslavne braće i sestara u Severnoj Makedoniji. Zato ono što smo već realizovali kroz služenje Liturgije u Skoplju danas osećamo da treba javno pred svima i dokumentom koji se zove Tomos da obznanimo punoći Crkve", rekao je patrijarh, podsetila je SPC.