Škola Sveti Sava u Severnoj Mitrovici spremna za rad pod specifičnim okolnostima

OŠ Sveti Sava KM
Izvor: Kosovo Online

Početak nastave planiran za 1. jun, a koji će odvijati po posebnom planu i programu i u skladu sa izmenjenim pravilnikom Ministarstva prosvete Srbije, spremno dočekuju i u Osnovnoj školi Sveti Sava u Severnoj Mitrovici, prenosi Radio Kosovska Mitrovica.

Prema rečima direktora Milorada Jovanovića, kada onlajn nastava bude okončana, što će se desiti 30. maja, krenuće se sa nastavom koja će podrazumevati dolazak đaka u školu, prema izmenjenim i strogo kontrolisanim pravilima, u skladu sa epidemiološkom situacijom. Postojaće određena dinamika dolazaka učenika, najpre osmog razreda, a potom i đaka petog, šestog i sedmog razreda, kojima će biti pružena prilika da poprave ocene kojima nisu zadovoljni.

Kao što znate, sve dosad smo radili kroz nastavu na daljinu, kroz onlajn nastavu, i mogu da iskažem svoje zadovoljstvo da smo se svi zaposleni u OŠ „Sveti Sava“ izuzetno dobro snašli, naravno uz pomoć roditelja i učenika i da polako privodimo kraju ovu školsku godinu“ kaže Jovanović.

On je podsetio da će i u ovoj ustanovi, kao i u svim ostalim školama koje nastavu drže po planu i programu Republike Srbije, polaganje male mature biti organizovano 17, 18. i 19. juna.

Pre toga, osmaci će imati probni završni ispit 2. juna. Tada će test iz matematike raditi u školi, u grupama ne većim od devet učenika, uz poštovanje svih epidemioloških propisa, koji podrazumevaju dezinfekciju prostorija i nošenje zaštitne opreme. Škola spremno ulazi u sve ove zadatke koje je pred nas postavilo Ministarstvo prosvete i ja se nadam da ćemo sve ovo uspešno privesti kraju“ rekao je Jovanović i poželeo osmacima puno sreće na završnom ispitu.

Podsetimo, osmaci će se prvi put nakon proglašenja vanrednog stanja, u školskim klupama naći 1. juna, kada će dobiti primerak probnog testa iz srpskog jezika i primerak kombinovanog testa, koje će popunjavati kući. Sutradan, 2. juna, popunjene testove će doneti u školu, gde će na licu mesta rešavati i probni test iz matematike. Pošto sve pripremne radnje sa osmacima budu završene, škole će 8. juna, vrata otvoriti za učenike petog, šestog i sedmog razreda i dati im šansu da poprave uspeh.

U školu će dolaziti isključivo učenici koji iskažu želju da poprave ocene iz određenih predmeta i oni koje budu pozvali nastavnici, jer su, iz određenih razloga, u nedoumici koju ocenu đaku treba zaključiti. Dolazak đaka u školu biće utvrđen rasporedom, koji će obezbediti uslove socijalne distanciranosti, odnosno da u istoj prostoriji u istom trenutku, ne bude više osoba, nego što je pravilnikom predviđeno.

Roditeljima i đacima se savetuje redovno praćenje rasporeda, uz obavezni kontakt i konsultacije sa razrednim starešinama.

Školska 2019/2020. za osnovne škole, zvanično bi trebalo da bude će biti završena 16. juna.