Slabo interesovanje Albanaca za turizam na severu Kosova

Jezero Gazivode
Izvor: © Kosovo Online

Interesovanje kosovskih Albanaca za turizam na severu Kosova je slabo, pa tako atrakcije u tom regionu posećuju uglavnom građani Srbije, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Aljban Rafuna iz organizacije "Bi in Kosovo", koja se bavi promocijom turizma, kaže da turistička poseta severu Kosova nije "opasna", ali dodaje da nema mnogo zainteresovanih turista za obilazak tog dela zemlje.

Rafuna objašnjava da se ture za obilazak severa Kosova organizuju samo na zahtev samih turista i da "Bi in Kosovo" ima svog lokalnog vodiča za taj kraj.

"Sve dok se ne umeša politika, nema ničeg opasnog tamo", kaže Rafuna.

Na Kosovu postoji još nekoliko organizacija koje u svojoj ponudi nude obilazak turističkih atrakcija na severu, a među njima je i “Destinejšn Kosovo”. 

Međutim, iz te organizacije navode da je veoma mali broj turista zainteresovan da poseti sever Kosova.

Rafuna ukazuje na to da zvanični Beograd ne priznaje Kosovo i da se mnoge turističke atrakcije na Kosovu promovišu kao da se nalaze na teritoriji Srbije.

"Ja nemam problem sa tim, ali pogrešno je da se promoviše kosovski turizam na taj način. Sa druge strane, ne možete nikoga da sprečite da promoviše neku državu ili neki deo druge države”, navodi Rafuna i dodaje: "Marketing je marketing".

Neke od turističkih ponuda na severu Kosova su jezero Gazivode u Zubinom Potoku ili most u Mitrovici.

Radio Slobodna Evropa navodi da sve veću pažnju turista privlači i planinarenje Mokrom Gorom, te planinarske staze za nepristupačne delove planina koje vode do njenog vrha - via ferrata Berim, a ta atrakcija na severu Kosova se uglavnom promoviše u turističkim organizacijama Srbije.

Za organizovanje tih tura zadužen je Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (INTER), koji je 2012. godine pokrenuo inicijativu "Autdoor In" sa ciljem razvoja, koordinacije i promocije aktivnog turizma u opštini Zubin Potok na severu Kosova.

Ovu inicijativu su podržale kosovska opština Zubin Potok i Kancelarija Evropske unije na Kosovu.

Izvšni direktor INTER-a Dragiša Mijačić objašnjava da je sama incijativa nastala usled političke i bezbednosne nestabilnosti na severu Kosova i napominje da je njegov tim došao na ideju da promeni takvu sliku kroz razvoj turizma.

Mijačić navodi da su turisti uglavnom iz Srbije. Dodaje i da "Autdoor In" sarađuje sa organizacijom Marimanga iz Peći, koja i održava stazu "Via ferrata Berim".

"To je organizacija koja je izgradila najviše via ferrata širom Kosova. Imamo i poslovu saradnju. Mi im šaljemo naše goste, koji odlaze na via ferrate u Peći, radili smo zajedničke obuke, a sa ostalima više imamo neke kontakte, nije to formalizovana saradnja", objašnjava on.

Dodaje da je inicijativa "Autdoor in" imala za cilj da pokrene međuetnički dijalog, odnosno da se omladina kroz turizam uključi u svetske tokove, da komuniciraju sa drugim zajednicama i kulturama.

Stefan
10. Avgust 2021.
Imate bre vise organizacija koje vam teose pare nego turista...