Turizam u funkciji održivog razvoja opština Zubin Potok i Peć

Jezero Gazivode
Izvor: © Kosovo Online

U cilju razvoja turizma i očuvanja prirodnih resursa kao najvećih turističkih potencijala u Domu kulture u Zubinom Potoku, održana je prezentacija “Turizam u funkciji održivog razvoja opština Zubin Potok i Peć“, prenosi TV Most.

Institut za teritorijalni razvoj u saradnji sa opštinom Zubin Potok godinama uspešno radi na razvoju turizma u Ibarskom Кolašinu, koji postaje prepoznatljiva turistička destinacija u regionu i svetu.

“Razvijamo razne turističke sadržaje od planinarenja, sportova na vodi, takođe, uspostavljamo saradnju sa susednim regijama. Кroz ovaj projekat pokušali smo da skrenemo pažnju na održivi turizam tako da sve potencijele koje koristimo u ovom trenutku koristimo do stepena kada mogu biti održivi i za buduće generacije”, rekao je direktor INTER-a Dragiša Mijačić.

Dodao je da se radi na projektima očuvanja životne sredine i biodiverziteta, na jezeru Gazivode, planini Mokra Gora, reci Ibar koji su najveći turistički potencijali Ibarskog Кolašina.

“Opština Zubin Potok sada ima konkretne rezultate, konkretnu turističku ponudu i na ovogodišnjem sajmu turizma, koji je za desetak dana, imaćemo prve konkretne ponude, prve aranžmane koje ćemo ponuditi na lokalnom, ali i širem evropskom tržištu”, izjavio je savetnik gradonačelnika opštine Zubin Potok Srđan Vučinić.

Na prezentaciji je prikazan dokumentarni film o razvoju turizma u opštinama Zubin Potok i Peć, koji je rezultat rada medijskih partnera “Crno beli svet” i “Telegrafi”.