Slađan Jozić o zapaljenoj kući kod Istoka: Uništeno nam je sve, ali želja za povratkom i dalje postoji

Zapaljena kuća povrtaničke porodice Jozić
Izvor: Privatna arhiva

Slađan Jozić, jedan od članova povratničke porodice čija je kuća prethodne noći zapaljena u selu Verić, kod Istoka, rekao je za Kosovo onlajn da je preuzeo ključeve od novog doma u petak, ali da je kuća sada potpuno uništena i da se njegova porodica trenutno ne oseća bezbedno da bi se vratila, iako želja i dalje postoji.

Istakao je da je u novoj kući trebalo da žive njegovi roditelji, koji, nažalost, nisu uspeli ni da vide kako izgleda njihov novi dom.

Kuću u selu Verić izgradila je lokalna samouprava uz pomoć UNHCR-a, a Jozić navodi da objekat ima 45 kvadrata, kao i ostale kuće koje se prave za povratničke porodice, i da je bila potpuno funkcionalna.

"Kuća je bila 45 kvadrata i takve kuće prave za povratnike. Trebalo je da idemo da je vidimo, ali otišli smo u Jagodinu da sačekamo da nam stigne nameštaj i da se onda moji roditelji presele. Dobili smo informaciju oko osam časova jutros, komšija Albanac nam je javio da je video dim koji izlazi iz kuće, a zatim i policiju i vatrogasce koji su stigli da gase požar", kaže nam Jozić.

On navodi da je dobio slike oštećene kuće, dodajući da je šteta totalna: podovi su zapaljeni, zidovi i pločice uništeni, kao i kupatilo koje je bilo u funkciji.

"Sada trenutno se ne osećamo bezbedno da se vratimo, želju smo imali, želju i dalje imamo, ali bezbednost je na prvom mestu. Mi nismo nikome prijavili slučaj, na teren su, kako su nam rekli, izašli vatrogasci i policija, tu su bili i predstavnici UNHCR-a. Čisto sumnjam da će neko odgovarati", kaže Jozić.

O počiniocu ili osumnjičenom, kako je rekao, za sada nema nikakvih informacija.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da je kuća povratničke porodice Jozić zapaljena, da su ovakvi incidenti česti, što, kako su naveli, "ukazuje na nedostatak volje Prištine da spreči ovakva dešavanja i omogući uslove za suživot na KiM".