Šljivovica na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva

Šljivovica
Izvor: Ministarstvo kulture

Društvene prakse i znanja u vezi sa pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive – šljivovice, element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisan je danas na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, navodi se u saopštenju Ministarstvo kulture Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, odluku o upisu doneo je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa na 17. zasedanju koje se održava u Rabatu, u Maroku.

Ministarstvo kulture je 2021. godine nominovalo šljivovicu za Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, a nominaciju je pripremio Centar za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije pri Etnografskom muzeju u Beogradu uz učešće nosilaca nasleđa, lokalnih zajednica, institucija i nevladinih organizacija, udruženja, a predlagači su Etnografski muzej u Beogradu i Narodni muzej Čačak.

"Upis znanja i veština potrebnih za pripremu šljivovice u domaćinstvu i njenu upotrebu u svakodnevnoj i običajnoj praksi na Uneskovu Reprezentativnu listu, značajno doprinosi povećanju vidljivosti nematerijalnog kulturnog nasleđa na nacionalnom i lokalnom nivou, kao i međunarodnoj promociji „živog nasleđa“ Srbije", navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva kulture dodaju da nominacija, koja objedinjuje kulturu gajenja šljive, tradicionalne zanate, kulturu ishrane i običaje, kao i pečenje šljivovice i njeno korišćenje tokom privatnih ili javnih događaja, odražava široku rasprostranjenost elementa i na najbolji način pokazuje kako se tradicionalne veštine i prakse mogu razvijati u savremenom okruženju, čuvajući svoj značaj i u uslovima razvoja modernog društva.  

"Elementi na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska iz Srbije su od 2014. godine i porodična slava, kolo - tradicionalna narodna igra od 2017. godine,  pevanje uz gusle koje se na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa nalazi od 2018. godine, i Zlakusko lončarstvo od 2020. godine", navodi se u saopštenju ministarstva.