Spahiu: Nema nijednog razloga da prištinski mediji pišu kako je patrijarh Irinej mrzeo Albance

Analitičar Nedžmedin Spahiu
Izvor: Kosovo Online

Vest da je preminuo srpski patrijah preneli su i mnogi mediji na Kosovu, a među naslovima se našao i jedan u kome se navodi da je Irinej mrzeo Albance, koji je objavio portal Reporteri.

Prema mišljenju univerzitetskog profesora i političkog analitičara Nedžmedina Spahiua prenošenje ovakvih netačnih informacija na Kosovu je moguće, jer ne postoji zakon koji uređuje i propisuje rad medija.

Spahiu je dodao da apsolutno nema razloga za takvim rečima, jer to srpski patrijarh nikada nije javno rekao.

"U štampi se piše svašta i na portalima koji nisu uređeni zakonom, ali nema nijednog razloga, niti osnova da se za partijarha Irineja kaže da je mrzeo Albance", kaže Spahiu za Kosovo Onlajn.

Zakonom svake laičke države određeno je da se crkva ne treba mešati u unutrašnja pitanja države, ističe Spahiu i dodaje da u svim državama indirektno postoji uticaj crkve. On je mišljenja i da izbor novog patrijarha neće biti moguć bez političkog uticaja.

"Ne mislim da bi neko mogao da dođe na čelo SPC, a ko u ovom trenutku nije naklonjen predsedniku Vučiću. Ipak izbor u crkvi je politika i deo nje, mada se to ne vidi direktno, ali su i te kako povezane politika u državi i politika u crkvi", ističe Spahiu.