Patrijarh Porfirije: Jevanđelje za koje se opredelio Sveti Georgije trijumfuje u večnosti

Patrijarh Porfirije
Izvor: SPC

Кrsna slava Generalštaba Vojske Srbije, Đurđevdan, svečano je proslavljena u kapeli posvećenoj Svetom Đorđu u kasarni „Banjica 2“ u Beogradu, gde je patrijarh srpski Porfirije služio svetu arhijerejsku Liturgiju uz sasluženje episkopa niškog i vojnog Arsenija i vojnih sveštenika.

Patrijarh Porfirije kazao je da se raduje što je svetu liturgiju u hramu u kom je ranije sasluživao sa patrijarhom Irinejom, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Patrijarh je u obraćanju poručio da su svi u crkvi jedan organizam i da je u zabludi svako ko misli da može da učini velika dela sam po sebi, nezavisno od podrške ostalih, podrške braće i sestara, bez molitvene podrške.

“Onda kada delimo, kada dajemo, kada živimo za druge, zasigurno mnogostruko više blagodaću Božjom dobijamo”, rekao je Porfrije.

On je podsetio i da je Sveti Georgije bio vojskovođa, vojvoda u vojsci cara Dioklecijana, koja je odbacila Hrista, ali da je on “noseći Hrista u svom srcu odbio počasti i slavu i opredelio se za Hrista”.

“Sveti Georgije je izabrao Hrista, izabrao smrt, on je izabrao mudrost Hristovu koja je ludost za logiku i za mudrost ovog sveta”, ukazao je Porfirije.

On je naveo da je isto to učinio i Sveti knez Lazar rekavši da je “zemaljsko je zamalena carstvo, a nebesko uvek i doveka” i “time ono što je utemeljio Sveti Sava kao naš identitet projavio u praksi: identitet istine, pravde, mira, ljubavi, večnosti, večnog života Hristovog, što nije sve misaona i apstraktna imenica u budućem veku”.

Porfirije je istakao i da je to realnost i vrednost kojom treba da živimo ovde i sada i da “nezavisno od toga koliko smo slabi i nemoćni, važno je da u nama postoji odluka i opredeljenje za tu Hristovu istinu”.

Domaćin slave, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, poželeo je dobrodošlicu gostima i čestitao praznik svim pripadnicima Vojske Srbije. Slavskom sabranju prisustvovali su članovi Кolegijuma načelnika Generalštaba, kao i mnogobrojni oficiri, podoficiri i civilna lica na službi u Generalštabu Vojske Srbije. 

Posle bogosluženja general Mojsilović je upriličio prijem za patrijarha Porfirija, sa kojim je razgovarao o dosadašnjoj saradnji Vojske Srbije i Srpske Pravoslavne Crkve, rezultatima rada vojnih sveštenika i planovima za dalji razvoj verske službe u Vojsci Srbije, sa ocenom da je saradnja dveju institucija na izuzetno visokom nivou i u potpunosti u funkciji jačanja duhovnih i moralnih vrednosti i patriotizma pripadnika Vojske Srbije. 

Generalštab Vojske Srbije svoju slavu, Đurđevdan, proslavlja od 2018. godine, čime nastavlja tradiciju obeležavanja krsne slave u srpskoj vojsci započetu 1888. godine.