SPC saopštila detalje sahrane patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save

Patrijarh Irinej
Izvor: SPC

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju, 22. novembra, u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, u Beogradu, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Danas će njegovi zemni ostaci biti izloženi u Sabornoj crkvi.

U 8.30 sati predviđen je doček zemnih ostataka i unošenje u Patrijaršijski dvor. Pripadnici Vojske Srbije će uneti kovčeg, a kasnije će ga preneti u Sabornu crkvu.

Odmah po unošenju kovčega, u Patrijaršijskom dvoru biće obavljen mali pomen.

U 9.00 sati u Sabornoj crkvi počinje biće služena Sveta zaupokojena liturgija.

Služiće je mitropolit dabrobosanski Hrizostom i episkopi - šumadijski Jovan i kruševački David, zatim arhijerejski namesnici, protojereji-stavrofori Branko Mitrović, Branko Topalović, Božo Bakajlić i starešina Saborne crkve Petar Lukić, kao i đakoni Radomir Perčević i Damjan Božić.

Za 11.30 predviđen je prenos kovčega iz Saborne crkve u Hram Svetog Save. Pripadnici Vojske Srbije će napraviti špalir ispred hrama, a unutra beogradski sveštenici.

U 12.30 sati biće obavljen mali pomen.

Kovčeg će biti prekriven mandijom, malim omoforom i mitrom.

U nedelju, na dan sahrane, protokolom je predviđena Sveta liturgija u 9.00 u Hramu Svetog Save, mitropolita Hrizostoma i prisutnih arhijereja, 12 sveštenika i četiri đakona.

Na liturgiji će besediti episkom bački Irinej.

Opelo počinje u 11 sati. 

Posle opela besediće protejerej Petar Lukić u ime beogradskih sveštenika, mitropolit Hrizostom, zatim i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dokik.

Sveštenici će kovčeg preneti u kriptu Hrama.