Srpska lista osudila ponovni napad na kuću povratnika u Novom Selu Mađunskom

Srpska lista
Izvor: Facebook

Srpska lista osudila je podmetanje požara u kući povratničke porodice Ranka Janačkovića u Novom Selu Mađunskom, u opštini Vučitrn, ističući da je pričinjena velika materijalna šteta, a da je kuća skoro u potpunosti izgorela. 

Gnusni napad na porodicu Janačković delo je ekstremista koji ne prihvataju odluku te porodice da ne napusti svoju rodnu grudu i ne proda svoje imanje. U pitanju je porodična kuća koju je porodica Janačkovića dva puta obnavljala i podizala iz pepela i koja je bila skoro spremna za useljenje pre nego što je juče ponovo zapaljena. U društvu koje režim u Prištini reklamira kao najdemokratskije, napadi na Srbe su svakodnevica i govore upravo suprotno od onoga što Kurti i ostali predstavljaju međunarodnoj javnosti", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Kako se dodaje, postoji realna opasnost, da kao i u prethodna dva slučaja i ovaj, treći, nikada ne dobije sudski epilog, a da počinioci ostanu nepoznati.

"To je poražavajuća činjenica", naglašava se u saopštenju.

Srpska lista zatražila je od međunarodne zajednice da uloži maksimalne napore i izvrši pritisak na Kosovsku policiju da prestane da skriva napadače na srpski narod i srpsku imovinu, te da odgovorne pronađe i kazni.

"Euleks i Kfor moraju pojačati svoje prisustvo u srpskim sredinama i obezbediti mir i sigurnost za sve građane, jer je to njihova obaveza koja proizilazi iz mandata koji su dobili rezolucijom SB UN 1244", poručili su iz Srpske liste.