Srpska pravoslavna crkva bira 46. patrijarha, u Hramu u toku liturgija

Ispred Hrama svetog Save

Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve, u Hramu Svetog Save, na kome će biti izabran 46. po redu patrijarh, započeo je danas svetom arhijerejskom liturgijom sa prizivom Svetog duha, prenosi Tanjug.

Liturgiju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, predsedavajući Svetog arhijerejskog Sinoda, koji je od smrti patrijarha Irineja obavljao dužnost čuvara patrijaršijskog trona, uz sasluženje arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Na Liturgiji su, među ostalima, vladika bački Irinej, episkop Porfirije, remezijanski Stefan, episkop vranjski Pahomije, vladika nemački Grigorije, budimljansko nikšići Joanikije, zvonačko tuzlanski Fotije, mileševski Atanasije Raketa, vladika šumadijski Jovan, timočki Ilarion.

Do 09.00 časova u Hram nisu došli episkop šabački Lavrentije zbog bolesti, australijsko novozelandski Siluan i episkop zapadno američki Maksim.

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh, a koji će početi u podne, biće održan u Kripti Hrama svetog Save, a predsedavaće mu episkop sremski Vasilije, jer je episkop šabački i admnistrator eparhije valjevske Lavrentije juče hospitalizovan u Kliničkom centru Srbije u Beogradu.

Ovo je prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a Hram Svetog Save je izabran zbog pandemije virusa korona i pogodnijih uslova za sprovođenje zaštitnih mera u tom prostoru.

Kandidat za patrijarha može biti svaki od 30 arhijereja SPC koji imaju najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Prema proceduri, prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne izaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno.

Uslov za izbor je natpolovična većina prisutnih vladika.

Posle izbora tri kandidata njihova imena se stavljaju u Jevanđelje iz koga koverat sa imenom izvlači monah koji je izabran za to jer se smatra da je veliki duhovnik, a ovog puta apostolskim žrebom patrijarha će izabrati arhimandrit Matej iz manastira Sisojevac eparhija Braničevska.