Stejt department: Odluka Ustavnog suda o vraćanju zemljišta Visokim Dečanima nije sprovedena

Stejt Department
Izvor: Reporteri

U izveštaju Stejt departmenta o verskim slobodama na Kosovu tokom 2022. godine ukazuje se da je američki ambasador pozvao kosovsku vladu i verske lidere da obezbede jednaku zaštitu i slobodno izražavanje veroispovesti za sve, a posebno se konstatuje da opštinski zvaničnici Dečana i centralna vlada i dalje ne sprovode odluku Ustavnog suda iz 2016. godine kojom je manastiru Visoki Dečani priznato vlasništvo nad približno 24 hektara zemlje u okolini manastira.

U delu izveštaja o međunarodnim verskim slobodama za 2022. godinu koji se odnosi na Kosovo, Stejt department podseća se da je Ustavni sud o vraćanju zemljišta manastiru Dečani 2016. godine potvrdio odluku Vrhovnog suda iz 2012. godine.

Navodi se da po tom pitanju nije bilo napretka tokom godine, uprkos ponovljenim apelima SPC i međunarodne zajednice Kosovskoj katastarskoj agenciji i vladi, da registruju vlasništvo SPC nad zemljištem.

"Ustavni sud je 2021. godine naveo da su sve državne institucije obavezne da sprovode njegove odluke i to pitanje uputio državnom tužiocu. Na kraju godine, tužilac nije pokrenuo krivični postupak protiv službenih lica odgovornih za odbijanje izvršenja odluke", navodi se u saopštenju i ukazuje na izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da je "odluka Ustavnog suda Kosova da primora lokalne vlasti Dečana da vrate 24 hektara zemlje i šuma manastiru Dečani zasnovana na diskriminatorskoj politici vlade Srbije od 1997. godine".

Podsećaju da su u aprilu mediji izvestili da je ministar kulture, omladine i sporta Hajrulah Čeku rekao da "u principu, kada postoji odluka Ustavnog suda, ona treba da se sprovede, ali nikada ništa ne treba da se uzima zdravo za gotovo", a da je u junu, gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj ponovo javno potvrdio da nije i da ne namerava da izvrši odluku suda.

Navode i da je SPC u više navrata kritikovala primedbe visokih vladinih zvaničnika, uključujući predsednicu Vjosu Osmani i premijera Aljbina Kurtija, kojima se osporava osnovanost odluke Ustavnog suda.

"U izjavi za javnost u februaru, SPC je rekla da je vladin komentar na konačnu sudsku presudu politički neodgovoran i opasan jer direktno cilja na manastir Visoki Dečani, njegovu monašku zajednicu i kulturnu baštinu pod zaštitom Uneska", konstatovano je u Izveštaju.

Kako se dodaje, manastir Visoki Dečani saopštio je 10. oktobra da "ometanje sudske presude od strane političara predstavlja kršenje nezavisnog sudstva", a u julskom saopštenju za javnost, panevropska federacija organizacija civilnog društva za kulturno nasleđe Evropa Nostra navela je primedbe ministra životne sredine i prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburna Aljiua, kao i ministra kulture, omladine i sporta Čekua, na inkluziju manastira na listi sedam najugroženijih lokacija u Evropi 2021. godine, ali je ponovo potvrdila valjanost uključivanja manastira.

Podseća se i da je prestanak zvanične komunikacije SPC sa vladom nastavljen tokom cele godine, a SPC je obustavila zvaničnu komunikaciju sa vladom 2021. godine, pozivajući se na nesprovođenje odluke Ustavnog suda manastira Visoki Dečani od strane Vlade 2020. i aranžmana iz 2020. godine.

U Izveštaju je konstatovano da je Kosovska policija u junu sprečila sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve (SPC) da odsluži liturgiju povodom pravoslavnog Vaznesenja Gospodnjeg u hramu Hrista Spasitelja, kao i da je SPC saopštila da je u septembru jedna osoba zaustavila autobus iz Srbije sa hodočasnicima, među kojima su bila i deca, a zatim vikala na hodočasnike i postavila zastavu Kosova na šoferšajbnu autobusa.

Podseća se i da Vlada u decembru nije odobrila ulazak patrijarha Porfirija i ukazuje da je SPC na to reagovala saopštenjem u kojem je neodobrenje patrijarhu nazvala "ozbiljnim kršenjem verskih prava i sloboda".

Policija je prijavila 64 incidenta usmerena na verske objekte – 42 muslimanska, 21 SPC i jedan katolički.

Konstatovano je da Vlada nije u toku godine dostavila Skupštini predložene izmene i dopune Zakona o verskim slobodama kojima bi se verskim grupama omogućilo da steknu pravni status, obavljaju poslove i stiču nepokretnu i ličnu imovinu na svoje ime, otvaraju bankovne račune i uvoze poreske olakšice.

Ukazano je da je OEBS nastavio da prati primenu zakona o zaštiti SPC oko srpskih pravoslavnih verskih objekata i objekata baštine, kao i da je pozivajući se na poboljšanje održavanja groblja od strane nekih opštinskih vlasti, izvestio da su odnosi između verskih zajednica i opština ponovo poboljšani.

"SPC je saopštila da su neki od incidenata na njenoj imovini bili verski i etnički motivisani", navodi se, između ostalog, u Izveštaju Stejt departmenta.

Dodaju da je SPC u februaru saopštila da su nepoznata lica provalila u njenu crkvu u opštini Kamenica i ukrala sumu novca, kao i da su vandali u februaru polomili stakla na svim prozorima i ulaznim vratima u njenoj crkvi u opštini Uroševac, a izrazila je zabrinutost i zbog "serije provala u crkve u Zubinom Potoku" u januaru.

"OEBS je 15. februara izrazio zabrinutost na društvenim medijima da su verski objekti i dalje bili meta incidenata koji uključuju krađu i oštećenje imovine", navode iz Stejt departmenta.

U Izveštaju se ističe da Ustav Kosova zabranjuje versku diskriminaciju i predviđa slobodu veroispovesti, uz ograničenja radi obezbeđenja javnog reda, zdravlja i bezbednosti ili zaštite prava drugih, te da zakon ne predviđa način da verske grupe steknu pravni status.

Navode da su američki ambasador i drugi zvaničnici ambasade pozvali na pojačan dijalog između članova vlade etničkih Albanaca i članova SPC, kao i da su službenici ambasade pomogli u rešavanju sporova između SPC i vlade u vezi sa rezidentnim statusom sveštenstva i poreskim pitanjima.

Naglašava se da se američki ambasador u maju pridružio šefovima diplomatskih misija Francuske, Nemačke, Italije i Ujedinjenog Kraljevstva u izjavama koje podržavaju sprovođenje odluke Ustavnog suda o zemljišnom sporu Visoki Dečani i napomenuo da, uprkos zakonitoj odluci i naknadnim peticijama, sudska odluka još nije bila sprovedena.

U zaključku Izveštaja navodi se da je američki ambasador u decembru izneo primedbe na vladinoj otvorenoj raspravi o izmenama i dopunama zakona o verskim slobodama, pozivajući vladu i verske lidere da obezbede jednaku zaštitu i slobodno izražavanje veroispovesti za sve.