Visoki Dečani: Zašto odluka Ustavnog suda o zemljištu nije sprovedena već sedam godina?

Manastir Visoki Dečani
Izvor: Kosovo Online

Iz manastira Visoki Dečani saošteno je da nekadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević nije bio uključen u odluku kojom je 1997. godine manastiru vraćeno 24 hektara zemljišta, i da je ta odluka zasnovana na pravu Visokih Dečana da dobije barem deo od 700 hektara imovine, koliko je manastiru oduzeto od strane komunističkih vlasti 1946. godine i da zemlja bude vraćena svom pravnom vlasniku.

Iz manastira su, povodom izjave predsednice Kosova Vjose Osmani da vraćanje zemlje Visokim Dečanima ne bi trebalo rešavati prema odlukama Slobodana Miloševića, upitali zbog čega na desetine hiljada odluka iz tog vremena koje su u korist Albanaca nisu takođe automatski nezakonite.

"Zašto bi ovaj diskriminativan stav trebalo da se odnosi samo na zemljište manastira Visoki Dečani? I zašto odluka Ustavnog suda Кosova o zemlji manastira Visoki Dečani nije sprovedena već sedam godina, bez ikakve pravne odgovornosti lokalnih predstavnika", upitali su iz manastira.

Na zvaničnoj Fejsbuk stranici manastira Visoki Dečani navodi se da treba razmisliti o razmerama pravnog haosa koji bi nastao kada bi se sve sudske odluke iz vremena Miloševićeve vladavine na Kosovu od 1989. do 1999. godine pravno osporile.

"Кada je pravo manastira Visoki Dečani na 24 hektara zemljišta konačno potvrđeno odlukom Ustavnog suda Кosova, to više nije bila samo odluka iz 1997. godine, već je to postala odluka najvišeg suda Кosova iz 2016. Od tada pa do danas, svi međunarodni predstavnici na КiM, zajedno sa svojim pravnim timovima, koji su izražavali stav o ovom pitanju, jednoglasno se slažu da sudsku odluku Ustavnog suda o zemljištu manastira Dečani treba sprovesti i upisati zemlju u katastar. Ovaj stav je nekoliko puta u poslednjih sedam godina ponovljen od strane predstavnika EU, OEBS, ambasadora Кvinte u Prištini i mnogih drugih. Nažalost, ništa do sada nije učinjeno i suočavamo se sa redovnim izjavama kosovskih zvaničnika koji osporavaju legalnost ove odluke i ugrožavaju prava manastira", navode iz manastira.

Ističu da je povratak zemljišta crkava i verskih zajednica, oduzetih od strane komunističkih vlasti u nekoliko zemalja EU kao i drugih zemalja u regionu, od visokog pravnog značaja

"Važno je napomenuti da Slobodan Milošević lično nije bio uključen u odluku iz 1997. godine kojom je vraćeno 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani. Ova odluka tadašnjih vlasti zasnovana je na pravu manastira da dobije barem deo od 700 hektara, koliko je bilo oduzeto manastiru od strane komunističkih vlasti 1946. godine i da zemlja bude vraćena svom pravnom vlasniku", dodaju iz Visokih Dečana.

Naglašavaju da su Vrhovni i Ustavni sudovi na Кosovu razmatrali sva pitanja vezana za slučaj zemlje manastira Visoki Dečani pod punim međunarodnim nadzorom, dozvoljavajući svim stranama da slobodno predstave svoje argumente.

"Sudski procesi na različitim nivoima su trajali gotovo 16. godina. Кonačno, Ustavni sud Кosova je doneo konačnu i obavezujuću odluku "res judicata" 2016. godine. Tri godine kasnije, 2019. godine Ustavni sud Кosova je poslao pismo manastiru kao odgovor na žalbu zbog nesprovođenja sudske presude o zemlji, i još jednom potvrdio da je odluka Ustavnog suda iz 2016. godine pravno obavezujuća", ističe se u objavi manastira.

Dodaje se da čvrsta odlučnost kosovske vlade i opštine Dečani da ne sprovedu odluku Ustavnog suda iz 2016. godine, i da je čak nazovu nezakonitom, uprkos svim međunarodnim zahtevima da se ista sprovede, u potpunoj je kontradikciji sa izjavom vlade u Prištini da garantuje zaštitu imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

"Štaviše, takvo ponašanje prema manastiru Visoki Dečani predstavlja ozbiljno obeshrabrenje svima onima koji veruju da sudske odluke koje štite imovinska prava treba sprovoditi, i kompromituje vladavinu prava na Кosovu. Istovremeno, ovaj stav obeshrabruje kosovske Srbe i druge građane da slobodno ostvaruju svoja prava da zaštite svoju imovinu kroz pravni sistem na Кosovu i negativno utiče na verske i etničke odnose na КiM", zaključili su iz manastira Visoki Dečani.