Stipendije Ministarstva prosvete kao stimulacija za upis na deficitarne smerove

Renovirane škole na Kosovu
Izvor: Lajmi

Ministarstvo prosvete će stipendirati đake deficitarnih i tehničkih smerova za školsku ovu školsku godinu. Prema podacima iz škola, najdeficitarniji smer je obrada metala, dok je za tim profilom potražnja na tržištu rada veoma velika. Vrednost stipendije po učeniku biće 500 evra za jednu školsku godinu, a ukupno će na taj način biti pomognuto 70 đaka, piše Reporteri.

Savetnica za medije u Ministarstvu prosvete Edona Maljićaj rekla je za Radio Kosovo da svi učenici stručnih škola mogu da se prijave za deficitarne kurseve, dok samo devojčice mogu da konkurišu za tehničke kurseve.

"Deficitarni kursevi su tehničar za dizajn interaktivnih medija, instalater elektrotehnike, veterinarski tehničar, pmoćnik u turizmu i putovanju, obrada drveta/stolarija, hortikultura. Navedeni smerovi se smatraju deficitarnim, pa smo odlučili da im dodelimo stipendije. U međuvremenu, stipendije za devojke u tehničkim oblastima važe za smerove - tehničar metala, instalater elektrotehnike, instalater grejanja, klimatizacije i vodovoda, automehaničar, tehnologija reciklaže, tehničar za IKT sisteme", rekla je Malićaj.

Direktor škole "Štjefan Đečovi" u Prištini Bljerim Gervala rekao je za Radio Kosovo da je najdeficitarniji smer - metaloprerađivačka industrija, a da su đaci koji zavšre taj smer tržištu rada veoma potrebni.

Ali, rekao je, za tu granu Ministarstvo dodeljuje stipendije samo za devojčice, a nikada nema interesovanja devojaka da nastave da uče u tom pravcu.

Gervala predlaže da se za smerove za obradu metala i automehaničara dodeljuju i stipendije za dečake.

"Na Kosovu je porodici veoma teško da orijentiše ćerku na metaloprerađivački ili automehaničarski smer. Zato mislim da to ovde treba stipendirati i dečake na tim profilima. Proći će dosta vremena da devojke upišu ,etaloprerađivačke i automehaničarske smerove. Na ove profile bi trebalo da dođu i dečaci, jer su veoma traženi na tržištu rada, dok se čak i dečaci nerado prijavljuju. Nikada se ne razgovara o mestu rada metalaca, a plate su veoma dobre, oko 800 do 1.000 evra", kaže Gervala.

Rekao je i da Ministarstvo prosvete treba da poveća broj stipendija, pošto su prema njegovim rečima potrebe tržišta rada za tim profilima veoma velike.

"Uz dodelu stipendija, čvrsto verujem da će to pozitivno uticati na povećanje broja đaka koji će biti upisani na ove profile. Ohrabrujem da se ovaj broj višestruko uvećava, jer sam uveren da će se povećati interesovanje učenika, čak i onih sa odličnim uspehom", naveo je Gervala.

Vrednost stipendije po učeniku biće 500 evra za jednu školsku godinu, dok je ukupan broj stipendija 70, od ​​čega je 40 deficitarnih i 30 tehničkih.