Guri: Ministarstvo prosvete napravilo veliki promašaj sa udžbenicima ove godine

Azem Guri
Izvor: Teve 1

Bivši zamenik ministra prosvete Azem Guri rekao je za Teve 1 da je Ministarstvo prosvete napravilo veliki promašaj time što nije bilo u stanju da opremi đake udžbenikama ističući da se takva situacija nije desila od 2008. godine.

Promašaj Ministarstva je, kako je naveo Guri, to što Ministarstvo nije uspelo da sprovede procedure koje bi trebalo da se sprovedu, a izdvajanje 80 evra za kupovinu knjiga vidi kao zloupotreba javnog novca.

"Ne smatram da je skuplje. Ove kalkulacije cena su zasnovane na izdavačkim kućama koje nude te cene. Smatram da i tu postoji zloupotreba i na prvi pogled jer izdavačke kuće nude različite cene, čak ima udžbenika da koštaju između 30 i 40 evra, pa 40 i 60 evra. Samo to što se ne poklapa u evro je zloupotreba javnog mnjenja", kazao je on.

Svi roditelji koji imaju decu u školi od prvog do devetog razreda od danas su počeli da konkurišu za subvencije udžbenika.

Sredstva će im biti uplaćena sledeće nedelje na račun, prema najavama ministarke Arberie Nagavci i to tako da učenicima od 1. do 5. razreda bude dodeljeno 80 evra za kupovinu udžbenika i nastavnog materijala, a od 6. do 9. razreda, onima koji već imaju udžbenike, biće izdvojeno 30 evra kao podrška za ostalo školsko gradivo.