Štrajk u obrazovanju se odlaže, drugo polugodište počinje u ponedeljak

skola
Izvor: Flickr

Štrajk u obrazovanju najavljen za sledeću nedelju odložen je za najmanje nedelju dan, odluku je donelo Upravno veće Ujedinjenog sindikata obrazovanja, koje je odlučilo da aktuelnoj vladi da rok do kraja sledeće nedelje da odgovori na njihova dva zahteva, a to su dodaci za zaposlene u tom sektoru i potpisivanje kolektivnog ugovora, prenosi Koha.

Sindikat obrazovanja najavio je da neće ometati početak nastavnog procesa, koji počinje 18. januara. Predsedavajući tog sindikata Rahman Jašaraj najavio je da će obrasci biti poslati u svaku školu, a da će prosvetni radnici potpisivati ukoliko pristanu na štrajk.

“Postupaćemo na osnovu obrazaca, koji će se vrlo brzo prikupiti, i analiziraćemo ih jedan po jedan, a zatim ćemo videti. Ako sastanak sa premijerom ne donese rezultate i ako ugovor ne bude potpisan, a većina zahteva akciju sindikata, onda ćemo imati to ovlašćenje i stavićemo institucijama do znanja da takvo stanje može beskonačno da traje", rekao je on.

Jašaraj je nagovestio da čekaju odgovor vlade, jer do sada, prema njegovim rečima, nije odgovorila na njihove zahteve.

“Siguran sam da će tokom sledeće nedelje biti prikupljene izjave mojih kolega sa terena i tada nam neće preostati ništa drugo nego da analiziramo situaciju, da vidimo šta institucije govore, a onda i da delujemo“, dodao je Jašaraj.

Aktuelni ministar Ram Ljikaj je na Fejsbuku objavio da je na onlajn sastanku koji je u četvrtak održao sa opštinskim direktorima obrazovanja zatražio da se obave neophodne pripreme za početak nastave u ponedeljak.

“Nastava prema scenariju A ostaje osnovna i podrazumeva prisustvo đaka je u školama, ali u zavisnosti od epidemiološke situacije koristiće se već poznati scenariji (B i C) predviđeni u opštem vodiču ministarstva. Tražio sam da svi učesnici u procesu sarađuju kako bi se stvorili uslovu za početak nastave“, napisao je Ljikaj.

Sindikat već dve nedelje zahteva da se svakom prosvetnom radniku mesečno plaća dodatnih 100 evra, s obrazloženjem da je zdravlje prosvetara ugroženo radom u školama tokom pandemije. Nedavno je taj sindikat podneo novi zahtev, u kojem traži stalni kolektivni ugovor za prosvetne radnike. Tim ugovorom od 26 tačaka, između ostalog, biće predviđene tri plate pri odlasku u penziju, kao i 13. plata i obroci za prosvetne radnike.