Iscrtavanje jaja voskom jedna od najstarijih tehnika ukrašavanja

Neda Ilić, farbanje jaja
Izvor: Kosovo Online

Jedan od najvažnijih običaja pred najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs je farbanje jaja, a iscrtavanje jaja voskom jedna je od najstarijih tehnika ukrašavanja.


Neda Ilić sa Brezovice u opštini Štrpce godinama unazad na jajima iscrtava razne šare i motive, a sve to uz pomoć voska i šaraljke. Ističe da je to naučila od svoje majke, a da je za dobijanje lepe šare osim iskustva potrebna i preciznost.

“Ovo je jedna od najlepših tehnika šaranja jaja iscrtavanje jaja voskom. Za ovo je potreban pčelinji vosak, šaraljka i sveća. Iscrtavam razne motive cvetove, etno motive, ikone, crkve, imena dece. Potrebna je tehnika da znate koliko voska da pustite, kakve će biti šare, ruka mora da bude stabilna i precizna, a potrebno je i iskustvo. U Sirinićkoj župi mali broj žena radi ovom tehnikom, pa se iz godine u godinu povećava potražnja za ovako ukrašenim jajima, i uglavnom išaram oko petsto jaja. Ove godine sam porudžbine privela kraju i sada spremam za svoje potrebe da bi dočekala Uskrs kako dolikuje”, kazala je Ilić.

Neda ističe da je osim veštine pri šaranju, potrebno obratiti pažnju i prilikom samog postupka farbanja jaja.

“Postupak je uvek isti bilo da se jaja šaraju voskom bilo lukovinom, travama. Jaja držimo na sobnoj temperaturi, spustimo ih u hladnu vodu, stavimo kašičicu soli i sirćeta da bi se boja zadržala, dodamo boju i kuvamo dvadesetak minuta. Kod jaja išaranih voskom, kada počnu šare da se pomeraju, vadimo ih i nauljenom krpicom premazujemo. Sve ove šare koje su crne postaju bele, a jaje je ofarbano u crvenu boju jer sam Vaskrs donosi radost, mir,ljubav i vaskrsenje. Što se tiče čuvarkuće ili 'strašnika' domaćica ustaje pre zore i posebno za jedno jaje razmuti farbu u kojoj dodaje svetu vodu i farba svog čuvarkuću. To prvo jaje je naš kućepazitelj cele godine”, kazala je Ilić.

Osim što je ovladala tehnikom ukrašavanja jaja Neda sama izrađuje i svu ostalu uskršnju dekoraciju.

“Veliki sam ljubitelj rukotvorina i imam širok asortiman proizvoda, radila sam dekorativne uskršnje korpe, bavim se i pletom i vezom pa sam isplela uskršnje zeke, a radim i narodne nošnje, slavske kolače i uživam u tome i to me čini srećnom”, kazala je Ilić.

Kaže da posebno mesto među svim ukrašenim jajima ima jaje posvećeno njenom rodnom gradu Prizrenu.

“Do 1999. godine sam živela u Prizrenu i ma koliko ja uživala ovde, Prizren će uvek biti u mome srcu i u mojoj duši. Svako ko je napustio rodno mesto zna o čemu govorim”, kazala je Ilić.

Osim jaja ukrašenih voskom Neda ističe da jaja farba i na druge načine kao što su farbanje u lukovini i sa travkama.