Srbi iz Štrpca pred Vaskrs: Moramo po plate i penzije do Bujanovca, teško se živi

Štrpce
Izvor: Kosovo Online

Meštani opštine Štrpce za Kosovo onlajn ističu da zbog uredbe CBK kojom je zabranjen dinara na Kosovu već mesecima za svoja primanja idu do Bujanovca što stvara dodatne troškove, pa im ostaje manje novca za kupovinu.

Penzionerka Svetlana Ivanović ističe da situacija sa dinarima mnogo utiče na prazničnu kupovinu, da je sve dosta skupo, a da je starijima najteže.

"Nama starijima je mnogo teško.Treba da idemo taksijem, sve to košta, a penzije nisu velike. Sve to utiče i na prazničnu kupovinu, jer kao što znate velika je skupoća, a gde god ideš treba ti para", kazala je Ivanović.

Meštanin Novica Marinković ističe da njegova supruga radi u prosveti, ali da je žalosno što ne može da podigne ni dinara od svoje zarade.

"Žalosno je, moja supruga radi u osnovnoj školi, međutim novca nema. Dinara nema i prinuđena je da ode u Bujanovac da bi podigla novac. To utiče loše i na prazničnu kupovinu. Od svoje plate da ne može da podigne dinar, to je bruka i sramota", kazao je Marinković.

Nevenka Nikolčević ističe da nema para za kupovinu

"Nigde ne kupujemo, nema para ni dinara ni evra, čekamo da nam padne od Boga. Za 15.000 dinara idem u Bujanovac da podignem penziju, to je život na nuli", kazala je Nikolčević.

Štrpčanin Miroljub Pešić kaže da uglavnom nema ni srpske robe u prodavnicama

"Idemo na granicu da podignemo penziju. Imam malu penziju i kad platim taksi i kad odbiju proviziju, ne ostane mnogo i loše utiče i na kupovinu. Srpske robe uglavnom nema", kazao je Pešić.