Ljubinka Doganđić predstavljaće Štrpce u izboru za Kosovku devojku

Kosovka devojka
Izvor: Kosovo Online

U domu kulture„Sveti Sava“ u Štrpcu večeras je održano polufinalno veče izbora za Kosovku devojku te opštine, a titulu najlepše ponela je Ljubinka Doganđić, koja će Štrpce predstavljati na finalnom izboru za Kosovku devojku 28. juna u Gračanici.

Za titulu Kosovke devojke takmičilo se 13 devojaka, a po odluci žirija, koji su činili predstavnici Doma kulture, Opštine Štrpce i prošlogodišnja pobednica Teodora Jočinac, za prvu pratilju izabrana je Anđela Staletović iz Štrpca, a za drugu pratilju Marija Mladenović iz Gotovuše.

Sedamnaestogodišnja Ljubinka nije krila sreću, rekavši da se nada da će svoju opštinu predstaviti na najbolji način.

"Jako mi je drago što sam pobedila, Kosovka devojka je značajna ličnost u istoriji. Bila je jaka konkurencija, bilo je lepih devojaka i drago mi je što sam baš ja pobedila. I u Gračanici očekujem jaku konkurenciju, mnogo lepih devojaka, ali se nadam da ću svoju opštinu predstaviti na najlepši način“, kazala je Ljubinka.

Jedan od članova žirija, u ime Doma kulture „Sveti Sava“, Ljubiša Račićević zadovoljan je izborom.

"Srce nam je stvarno puno utisaka, svaka pesma i igra naišla je na reakciju publike. Ja sam zadovoljan, a mislim da je i publika, sala je bila prepuna i to je zadovoljstvo videti kad je sala prepuna. Bilo je mnogo prijavljenih, a mi smo gledali nošnju, stav, čime se bave i to je odlučivalo pobednika“, kazao je Račićević.

Osim defilea devojaka, publika je u prepunom Domu kulture uživala i u igrama Kulturno umetničkog društva „Cvetko Grbić“ iz Štrpca i pesmama Hora „Car Dušan“.

Umetnički rukovodilac Kulturno umetničkog društva „Cvetko Grbić“, Dragan Nikolčević je ukazao da se ova manifestacija održava dugi niz godina i da je deo srpske tradicije.

"Predstavili smo se sa najmlađom grupom, sa dve koreografije, i sa još dve koreografije sa srednjom grupom. U saradnji sa horom ‘Car Dušan’ koji je takođe bio deo organizacije. Zahvaljujem se opštini Štrpce što podržava ovakvu manifestaciju, i nadam se da će u narednim godinama biti još nekih manifestacija, gde ćemo moći da predstavljamo našu kulturu, pesmu i našu igru“, rekao je Nikolčević.

Horovođa hora „Car Dušan“ Aleksandra Spasić je istakla da je srećna, jer su deca bila sjajna, kao i da je bilo divno veče za sve na sceni, ali i za publiku.

"Kao i svake godine mi podržavamo ovakve manifestacije, i trudimo se da uzmemo učešće u svim kulturnim sadržajima ovde, kod nas. Predstavili su se naši solisti i to je premijera u radu našeg hora. Videli ste koliko imamo zlatne dece, zlatnih glasova i to je nešto što trebamo da negujemo, da nove generacije razvijaju svoje karijere i glasovne mogućnosti“, istakla je Aleksandra i dodala da imaju odličnu saradnju sa Domom kulture u Štrpcu i sa društvom "Cvetko Grbić".

Organizator polufinalne izbora za Kosovku devojku je Dom kulture "Sveti Sava", u saradnji sa Kulturno umetničkim društvom "Cvetko Grbić", Horom Car Dušan i Opštinom Štrpce.