"Strujni udar" na kućni budžet u jeku grejne sezone

Strujomer
Izvor: kk.rks-gov.net

Poskupljenje električne energije na Kosovu najviše će pogoditi domaćinstva koja se u zimskom periodu greju na struju, kojima će grejna sezona biti znatno skuplja od planiranog.

Unazad nekoliko godina mnoga domaćinstva su se odlučila da za grejanje koriste struju. Na tu odluku uticala je niža cena električne energije na Kosovu i računica da je takav izvor grejanja rentabilniji i praktičniji u odnosu na grejanje na drveta, ugalj ili pelet.

Milan Milovanović iz Gračanice za grejanje kuće koristi pelet. Planirao je da sledeće grejne sezone ugradi električni kotao.

"Slušao sam i pričali su mi prijatelji koji se greju na elketričnu energiju da su veoma zadovoljni računima. Nakon najave poskupljenja struje i ako do toga dođe, kazaće mi valjda, da li su i dalje zadovoljni. Ja definitivno odustajem od ugradnje električnog kotla, jer za kuću oko 160 metara kvadratnih, za moj budžet to je veliki izdatak. Za manju kvadraturu možda to i nije finansijsko opterećenje. Međutim postavlja se i pitanje da li će sa poskupljenjem struje, poskupeti i pelet", kazao je Milovanović.  

Trgovci koji se bave prodajom peleta ne mogu da prognoziraju povećanje cene, a vlasnik firme Tihovci iz Kosova Polja,  koja se bavi prodajom peleta, Rijad Jusufi kaže da je potražnja identična kao i prethodnih godina i da cena peleta po toni varira tokom grejne sezone.

"Da li će cena biti veća, to ne mogu da prognoziram. Tona peleta A2 klase je trenutno 240 evra. Cenu određuje fabrika i zavisi isključivo od vremenskih prilika. Ukoliko je vreme loše, teži su uslovi za prikupljanje drveta u šumama i to diriguje cenu peleta. Tokom leta uslovi proizvodnje su povoljniji i zbog toga je on jeftiniji. Isplativo je da se pelet kupi u maju ili junu, kada njegova cena iznosi 180 do 190 evra po toni", kazao je Jusufi.

Podsetimo da je Vlada Kosova prihvatila i usvojila zahtev Regulatorne kancelarija za energetiku da se poveća cena električne energije za potrošače koji troše više od 600 kilovata mesečno. Prosečna potrošnja grejanja na struju za kuću oko 200 m2 je od 2.500 do 3.500 kilovata na mesečnom nivou.