Studenti na Kosovu od juna u amfiteatrima

Zdravko Vitošević
Izvor: Radio Kontakt Plus

Za nekoliko dana studenti Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici naći će se u klupama.

Posle više od dva i po meseca, koliko su pohađali onlajn nastavu zbog pandemije, više od 5.000 akademaca i 700 profesora i saradnika će biti na fakultetima koji su locirani u sredinama na severu Kosmeta i južnije od reke Ibar, piše Politika.

Več u prvim danima narednog meseca počeće nadoknada vežbi na Medicinskom, Stomatološkom, Tehničkom kao i Fakultetu za sport u Leposaviću, ali i Fakultetu umetnosti u Zvečanu.

Osim nadoknada vežbi, u junu će biti organizovan i aprilski ispitni rok, dok će se ispiti iz junskog roka polagati u julu.

Nova generacija u junu

Prištinski univerzitet, koji na Vidovdan obeležava 50 godina postojanja, u junu će upisati novu generaciju studenata na osnovu programa Ministarstva prosvete Vlade Srbije, a planirana kvota za upis je oko 1.700 brucoša, gde će se 1.300 školovati o trošku države.

Profesor Zdravko Vitošević, rektor Prištinskog univerziteta, za Politiku kaže da će se početak rada Univerziteta organizovati uz svakodnevno praćenje epidemiološke situacije, a nakon svakodnevnih kontakta sa Pokrajinskim zavodom za javno zdravlje.

„Obavljamo pripreme za nastavak aktivnosti na univerzitetu. Nažalost, epidemiološka situacija u albanskim većinskim sredinama je i dale nejasna, a posle preporuka Kriznog štaba Vlade Srbije o otvaranju administrativnih prelaza, univerzitet će blagovremeno da obavesti studente o nastavku aktivnosti na fakultetima. Ipak, očekujemo da studenti već od 1. juna budu na fakultetima, bilo da su sa Kosmeta, iz Republike Srpske, Crne Gore ili Severne Makedonije. Otvoriće se i studentski domovi, jer će prve aktivnosti biti smeštaj studenata. U ovih desetak dana radimo na dezinfekciji, dezinsekciji i deratizaciji "Doma 6" koji je bio kovid bolnica. Dezinfikovaćemo i sve prostorije na 10 fakulteta, sve u cilju zdravlja studenata, koje pozivam da budu spremni za aprilski, a potom i junski rok koji će se održati u junu, odnosno u julu mesecu“, kaže rektor Vitošević, naglašavajući da će za sve studnete nastava da krene istovremeno bez obzira iz kojih sredina dolaze.

Upisom 51. generacije studenata u školsku 2020/2021. godini, rektor navodi da očekuje da će uz punu podršku Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ali i uz kompetentni nastavni kadar i studijske programe ovo biti jedna od najuspešnijih godina Prištinskog univeziteta“.

Vitošević podseća da pandemija virusa korona nije omela rad na fakultetima, nastava nijednog momenta nije obustavljena, a već prvog dana po proglašenju vanrednog stanja krenulo se sa nastavnim aktivnostima preko dva međunarodna projekta.

"Bili smo vodeći univerzitet u regionu, jer smo već 16. marta postavili dve elektronske platforme "modul“ i „zum“, koje su nam omogućile da nastavimo sa izvođenjem nastave. Svake nedelje  smo informacije o relizaciji nastave i obavezama studenata saopštavali resornom ministarstvu i Konferenciji univerziteta Srbije, ali i Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Nijedna radna nedelja nije propuštena, a sve obaveze su realizovane“, kaže prvi čovek Prištinskog univerziteta, naglašavajući da su u svakodnevnim konsultcijama s dekanima fakulteta otklanjani eventualni nedostaci.

"Uspeli smo da relizujemo sve odluke i rokove koje je naložilo Ministarstvo prosvete“, navodi Vitošević, uz naglasak da je na proširenom Rektorskom kolegijumu 13. maja dogovoreno da će sve buduće aktivnosti (nadokanda vežbi, ispitni rokovi i upis polaznika prve godine osnovnih studija) biti isključivo u sedištima fakulteta.

Konsultativni programi

Rektor Vitošević navodi da će od ove školske godine početi sa  nastavom Konsultativni studijski program Medicinskog fakulteta – Zdravstvena nega u Gračanici sa modullima – fizioterapeut, viši medicinski tehničar i viši stomatološki tehničar, dok funkcioniše i istureno odeljenje Poljoprivrednog fakulteta u Lapljem Selu. Odranije funkcioniše Odeljenje studijskog programa Saobraćajni inženjer  u Kuscu (Kosovsko Pomoravlje) čije je sedište na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici.

Prošle  godine upisani su prvi brucoši u isturenom odeljenju Učiteljskog fakutlea u Ranilugu, u Kosovskom Pomoravlju, gde je upisano 35 polaznika, što je okakšalo studiranje jer je sedište ovog fakulteta u Leposaviću.

U školskoj 2020/2021. počeće upis na Fakultetu umetnosti, odsek Muzička umetnost, takođe u Ranilugu.

Na Prištinskom univerzitetu sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici studira više od devet hiljada akademaca, a sa Akademijom visokih strukovnih škola ovaj univerzitet ima više od 10.000 studenata.