Studentski parlament protivi se smeštanju izbeglica iz Avganistana u Studentski centar u Prištini

Studentski centar Priština
Izvor: Reporteri

Kosovo se obavezalo da će prihvatiti jedan broj avganistanskih izbeglica, a Studentski centar u Prištini pominje se kao mesto za njihov mogući smeštaj, piše Koha.

Međutim, kako navodi taj medij, Studentski parlament seusprotivio smeštanju izbeglica u studentske domove.

U saopštenju za javnost, Studentski parlament navodi da studenti jesu za prihvatanje avganistanskih izbeglica na Kosovu, ali da su protiv toga da budu smešteni u Studentski centar, neposredno uoči početka nove akademske godine.

"Apsolutno smo za prihvatanje avganistanskih izbeglica na Kosovu, jer kako imamo tradiciju i kulturu, nikada ne vraćamo ljude kojima je pomoć potrebna. Čak nas i sama istorija podseća da smo i mi bili na njihovom mestu tokom rata na Kosovu. Ali, uoči početka nove akademske godine, da se studentima uskrati mogućnosti boravka u studentskim domovima je neprihvatljivo . Više od 4.000 studenata boravi u tim domovima, a ako budu smeštene izbeglice, tada će oko 1.400 studenata ostati bez smeštaja u Prištini", navodi se u saopštenju Studentskog parlamenta.

Takođe se dodaje da je Studentski centar osnovan za potrebe isključivo stanovanja i ishrane studenata Univerziteta u Prištini. Zato iz Studentskog parlamenta traže da im se ne uskrati pravo da koriste ono što im pripada.

"Studentski parlament se kategorički protivi smještanju izbeglica u studentske domove. Ima dovoljno mjesta gde se mogu smestiti i postaviti kampove. Pozivamo Ministarstvo prosvete da otkaže ovu inicijativu, u protivnom će doći do legitimnih reakcija učenika, radi zaštite naših prava", poručuju iz Studentskog parlamenta.

Miodrag iz Peći
21. Avgust 2021.
Nisu to izbeglice za kampove već Avganska elita korupcijom obogaćena. I smeštaj plaćaju Ameri. Ili to ili prištinski hoteli a što se tiče studentskog centra ove godine kako je delta soj Korona Virusa krenuo na KiM nastava će biti online pa će potreba za studentske domove nestati.