Švajcarski mediji: Sporazumom sa Kosovom Danska rešava pitanje ilegalnih migranata

Zatvor
Izvor: Reporteri

Sporazumom Danske sa Kosovom, koji bi podrazumevao ustupanje 300 ćelija za danske zatvorenike, zapravo se pokušava pronaći rešenje za ilegalne imigrante u ovu skandinavsku zemlju, piše švajcarski Di Voltevohe.

"Ne morate biti poseban stručnjak za odgovarajući zatvorski sistem da biste posumnjali da je balkanski zatvor manje prijatan od skandinavskog. A takođe se ispravno sumnja da potomci Vikinga ne pune danske zatvore. U redu. Reč je o zatvorenicima iz trećih zemalja koji se evakuišu i odmah nakon pritvora deportuju u svoje matične zemlje. Danska ovako još jednom pokazuje kako će odvratiti ilegalne migrante", piše Di Voltevohe uz  napomenu da se imigranti na Kosovu osećaju kao kod kuće.

Kako je ministarstvo pravde saopštilo za Kohu, Kosovo će za ovaj aranžman dobiti nadoknadu od 210 miliona evra i taj novac će se nameniti kapitalnim investicijama, posebno za obnovljive izvore energije. Koha takođe navodi da će ugovor važiti deset godina.

Takođe, Danska je zatražila od Kosova ulaganja u infrastrukturu Kazneno-popravne službe, dok je stručnjak za bezbednost Ilija Životić izjavio da je postoji opasnost da Kosovo postane neka vrsta "sabirnog centra" za ljude sa kriminalnim biografijama.