Sve više kosovske dece prosi na ulicama, njihovo zbrinjavanje neophodno

Prosjak na ulici
Izvor: pixabay.com

Organizacije za zaštitu ljudskih prava procenjuju da se veliki broj dece na Kosovu, zbog teških ekonomskih uslova i porodičnih obaveza bavi raznim uličnim poslovima koje štete njihovom psihofizičkom zdravlju, piše Kosovo pres, a prenosi RTK 1.

Zakonom je predviđeno 180 evra mesečno za porodicu od 15 članova dok su u kosovskim institucijama najviše plate u regionu, navode iz organizacija za zaštitu ljiudskih prava, koje pozivaju na bolje pružanje usluga deci i njihovim porodicama. U tom cilju preporučuje se otvaranja većeg broja privremenih prihvatnih centara.

U Ministrstvu za rad i socijano staranje prijavljeno je stotinu dece koja rade teške poslove, dok šefica Sektora za socijalnu pomoć saopštava da je Priština grad sa najvećim brojem prosjaka.

U resornom ministarstvu podsećaju da zakon zabranjuje zapošljavanje dece i bavljenje poslovima koji štete nihovom zdravlju, bezbednosti, moralu i psihofizičkom razvoju.  

S druge strane Kosovska policija je navela broj osoba koje je tokom prethodne godine identifikovala kao prosjake, a među njima i veliki broj osoba koje nemaju nikakvo sklonište.

Stopa siromaštva na Kosovu iznosti blizu 30 odsto. Predstavnica Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda Valentina Demoli, kaže da bi institucije trebalo da izradi ozbiljan akcioni plan kako bi se deca sklonila sa ulica i zaštitila od poslova koja nisu primenjena njihovom uzrastu.

Demoli tvrdi da bi pored prihvatilišta deci trebalo ponuditi i druge uslove kako bi se oni vratili u redovni nastavni proces.

U nastojanju da pomogne deci koja prose na ulici Nevladina organizacija “Terdezom” u saradnji sa opštinom Priština 2019. godine je otvorila prvi centar za dnevni boravak dece na Kosovu.

Statistika pokazuje da su Priština, Prizren i Kosovo Polje tri grada sa najvećim brojem prosjaka na Kosovu.

Prosečna socijalna pomoć prošle godine na Kosovu iznosila je 75 evra mesečno, dok je mesečna plata u javnom sektoru bila 573 evra.