Svečanom akademijom obeleženo 77 godina od oslobođenja Kosovske Mitrovice u Drugom svetskom ratu

Svečana akademija
Izvor: Kosovo Online

Svečanom akademijom u “Mitrovačkom dvoru” danas je obeleženo 77 godina od oslobođenja Kosovske Mitrovice u Drugom svetskom ratu.

Akademiji su prisustvovali predsednik PO Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić, pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković, predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić, gradonačelnik Milan Radojević i mnogi drugi gosti.

Ovom prilikom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručeni su Zlatna povelja kao i ključevi grada Kosovske Mitrovice, a nagradu je u njegovo ime primila pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Jelena Stojković.

Stojković je pročitala i pismo koje je Vučić uputio građanima Kosovske Mitrovice u kom predsednik kaže da su sudbine Beograda i Kosovske Mitrovice neraskidivo povezane kao i da će se on lično boriti za prosperitet i napredak Kosovske Mitrovice i svih srpskih sredina u pokrajini, bilo da se nalaze južno ili severno od Ibra.

"Obeležavanje velikih datuma, kao što je za Kosovsku Mitrovicu 23. novembar, Dan oslobođenja od neprijatelja u Drugom svetskom ratu, uvek ima istorijsku i savremenu dimenziju. Borba protiv fašizma trajno je utkana u temelje srpske države, a žitelji Kosovske Mitrovice ovaj dan obeležavaju kao simbol slobodarskog duha i sećanja na svoje hrabre sugrađane, među kojima je u toku četvorogodišnje borbe bilo više od 1.000 žrtava", naveo je predsednik Srbije.

Predsednik privremenog organa Aleksandar Spirić je u svom govoru rekao da je građanima u Kosovskoj Mitrovici ali i na celom Kosovu neophodno jedinstvo.

“Naša veza sa državom Srbijom je trajna i neraskidiva, to se vidi i kroz realizaciju svih projekata koje realizujemo zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću i Kanacelariji za KiM. Naš glavni cilj je da svi zajedno nastavimo složno okupljeni oko Srpske liste jer naš glavni cilj je da svi zajedno nastavimo dalje bez ikakvih podela”, rekao je Spirić koji je nabrojao projekte koji su završeni kao i one koji će se realizovati u narednom periodu.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić čestitajući građanima Kosovske Mitrovice dan oslobođenja rekao je da je ovo dan kada se treba sećati svih žrtava koji su svoje živote dali za slobodu.

“Dragi moji sugrađani predugo traje ova naša borba, mnogo je iskušenja a mi moramo biti strpljii, moramo donositi mnogo mudrih odluka i moramo istrajati u svemu što nam se dešava. Mi smo narod koji je doživeo mnoga stradanja, ali smo se iz tog stradanja uzdizali kao Feniks, poraz nam nikad nije bio opcija. Naša borba se ogleda kroz slogu i zajedništvo jer jedino tako možemo sačuvati ono što je naše ,a naša je ova zemlja, ovo parče neba, naša je vera, svetinje su naše, deca su naša budućnost i to nam niko ne može osporiti niti nam oduzeti jer to pripada nama. Sloboda i mir nemaju cenu zato svakog dana apelujemo na mir i dijalog što je i glavni cilj našeg predsednika koji misli o svima nama i štiti i čuva naše interese”, rekao je Rakić.

Pomoćnica direktora kancelarije za Kosovo i Metohiju Jelena Stojković rekla je da je čast danas biti ovde i da će Kancelarija za KiM nastaviti sa ulaganjima, ali ne samo u Kosovskoj Mitrovici već i u ostalim sredinama u kojima žive Srbi kako bi se poboljšao kvalitet života svim ljudima na ovim prostorima.

“Pre nego što smo došli ovde obišli smo neke od gradilišta na kojima zajednički radimo. Na nekim smo prisustvovali završetku radova, na drugim projektima smo otpočeli sa radovima. Mitrovica se gradi, Mitrovica napreduje i mi to radimo zajednički i dobro nam ide. Kancelarija za KiM je tu uvek uz vas da završimo započete i da planiramo nove projekte koje ćemo zajedno realizovati”, rekla je Jelena Stojković koja je primila plaketu i u ime Petra Petkovića, direktora Kancelarije za KiM, za "svakodnevnu i sveobuhvatnu podršku Privremenom organu Kosovska Mitrovica i svim institucijama koje funkcionišu na teritoriji opštine".

Program svečane akademije je upotpunjen  i kulturno umertničkim programom u kom su nastupali narodni pojci, glumac Ivan Vučković, Crkveni hor “Branislav Nušić” i mnogi drugi a akdemija je završena dodelom priznanja i zahvalnica najuspešnijim mitrovčanima u prethodnoj godini kao i uručivanjem nagrada majkama koje su rodile četvrto dete u godini za nama.