Tači: Pojačana kontrola bezbednosti mesa tokom letnjih meseci

Meso
Izvor: GazzetaExpress

Meso i proizvodi životinjskog porekla zahtevaju posebnu negu, posebno tokom letnje sezone kada preovlađuju visoke temperature, a prema rečima portparola Agencije za hranu i veterinu Ljamira Tačija poseban fokus je stavljen na redovnu inspekciju proizvoda koji zahtevaju uslove za hlađanje, prenosi Gazeta ekspres.

Tači poručuje da i potrošači moraju biti oprezni prilikom transporta mesa do kuće.

"Sada smo u letnjoj sezoni i temperature su veoma visoke, ne samo poslovni subjekti, već svi moramo biti oprezni pri kupovini i transportu mesa bilo sa pijaca, bilo sa mesta gde kupujemo, jer je meso veoma osetljivo, stoga je uvek potrebno odgovarajuće skladištenje u frižideru. Ako je sveže meso, onda temperatura ne bi trebalo da bude viša od 3-4 stepena, a smrznuto ne bi trebalo da ide na temperaturu veću od -18 C. Preporučuje se da pokažemo brigu, pored transporta do svojih domova i skladištenja u frižiderima naših porodica i tokom procesa kuvanja", naglašava Tači.

Prema njegovim rečima, svaka pošiljka koja se uvozi na Kosovo mora da ima prateću dokumentaciju, koja garantuje bezbednost proizvoda, u suprotnom nije dozvoljeno da uđe na Kosovo.

"Meso mora da se transportuje na doći na temperaturi ispod -18 C i poseban uređaj koji meri temperaturu tokom putovanja, pokazuje temperaturu sve vreme dok ne stigne na Kosovo. Tome inspektori pridaju veliku pažnju da svaka pošiljka koja uđe na Kosovo ispunjava sve uslove. Naprotiv, nijednoj pošiljci koja ne ispunjava zakonske uslove o bezbednosti proizvoda nije dozvoljeno da uđe na Kosovo", dodao je on.

Kada je reč o unutrašnjoj kontroli, Tači naglašava da se klanje stoke i živine mora da se obavlja u licenciranim klanicama i samo kada veterinar kaže da je sve bezbedno, meso može da se pusti na tržište.

On ponavlja da je problem Agenciju za hranu i veterinu i dalje mali broj veterinarskih inspektora i da je način da se to reši prelazak opštinskih inspektora u Agenciju.